Regija
157

Hrvatska i Srbija nisu dokazale genocid, sud pozvao na gradnju boljih odnosa

Piše: I. P.
(Foto: AFP)
Srbija i Hrvatska podnijele su tužbe jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a zbog navodnih genocidnih namjera protiv srpskog, odnosno hrvatskog stanovništva. Sudsko vijeće ICJ-a danas je odlučilo odbaciti obje podnesene tužbe.

Kako je sudija Peter Tomka u dvosatnom izlaganju naglasio, obje strane iznijele su dokaze o počinjenom genocidu, tj. o postojanju elemenata genocida. Ipak, nijedna strana nije dokazala genocidnu namjeru suprotne strane, koja u obzir uzima želju za uništenjem etničke grupe, a ne samo namjeru da se ista protjera.

Napad Jugoslavenske armije na Vukovar 1991. godine nije uzet kao kršenje Konvencije o genocidu, jer istu Srbija nije potpisala prije 27. aprila 1992. godine kada je nastala u okviru Savezne republike Jugoslavije. Tako je Srbija oslobođena bilo kakve odgovornosti za događaje koji datiraju prije 27. aprila 1992.

Hrvatska strana je uspjela dokazati elemente genocida na nekoliko područja u Hrvatskoj, ali nije uspjela dokazati genocidnu namjeru jer je broj ubijenih nedovoljan kako bi se ona ozbiljno razmatrala.

Dejstva Hrvatske vojske, kao što su granatiranje Krajine i akcija Oluja 1995. godine, također imaju elemente genocida, ali isti nije dokazan, smatra sudsko vijeće ICJ-a.

I pored činjenice da su srpski civili ubijani i maltretirani za vrijeme akcije Oluja, srpska strana nije uspjela dokazati da je vrh države imao namjeru uništiti Srbe na području Krajine. U obzir je uzet i brijunski transkript, ali sud smatra da taj dokument ne dokazuje genocidnu namjeru.

ICJ je naglasio da obje strane trebaju nastaviti izgradnju dobrih odnosa, raditi na povratku raseljenih i sarađivati na pronalasku nestalih osoba.