Regija
0

Hrvatska: Haker iz BiH organizovao prevaru tešku više od 400.000 KM

Klix.ba
Peteročlana grupa izvela je nedavno u Zagrebu računarsku prevaru kao po filmskom scenariju. Oni su prebacili čak 1,8 miliona kuna (blizu 464.000 KM) na privatne račune. Navodno, organizator kriminalne grupe je 22-godišnji državljanin BiH.

Tužiteljstvo u Zagrebu potvrdilo je da je pet osoba učestvovalo u prevari, međutim istaknuto je da su im dva člana grupe nepoznata, a da je dvoje od njih u bijegu.

Jedinom dostupnom osumnjičenom, 20-godišnjem cyber kriminalcu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na druge sudionike, dok je protiv dvoje poznatih, ali nedostupnih, među kojima je i jedna žena, zatvor određen i zbog bijega, objavio je Jutarnji.hr.

Među trojkom protiv koje je određen istražni zatvor je i 31-godišnja Hrvatica te 22-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine za kojega tvrde da je oranizator grupe.

Tužiteljstvo ih tereti da su 5. septembra izmijenili podatke računarskog sistema te obavili više novčanih transakcija kojima su s bankarskog računa jednog trgovačkog društva, prebacili novac na svoje račune. Nije poznato je li policija pronašla novac koji su ukrali.

Za kazneno djelo računarske prevare sa znatnom materijalnom štetom zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina.