Regija
8

Hrvatska: Građanski aktivisti protiv ministra Zlatka Hasanbegovića

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnici Židovske općina Zagreb, Anfifašističke lige Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća (SNV) danas su poručili kako ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću sa svojim prošlim aktivizmom i apologijom ustaštva nije mjesto u hrvatskoj vladi.

Sanja Zoričić Tabaković, ispred židovske nacionalne manjine grada Zagreba, je poručila kako svaka relativizacija fašizma i njegovo poistovjećivanje sa bilo kojim drugim totalitarizmima kod manjinskih Židova u Zagrebu izaziva podozrenje i strah.

"Fašizam je zločinačka organizacija i uređenje nastalo na zločinima i rasnim zakonima čija je primjena pomela skoro 50 posto židovskog stanovništva Evrope, a u Hrvatskoj u četiri godine Drugog svjetskog rata 80 posto Židova razvlašteno i ubijeno, dok se 20 posto preživjelih spasilo u antifašističkom pokretu", poručila je Zoričić Tabaković.

Zoran Pusić, iz Građanskog odbora za ljudska prava, je izjavio kako su u hrvatskoj javnosti buru izazvala imenovanja dvojice ministra, ministra branitelja Mije Crnoje koji je napustio ministarsko mjesto, i Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture, za kojega je Pusić ustvrdio kako je svojim radovima kontinuirano promovirao najgore dijelove povijesti u 20. stoljeću.

Pusić je kazao kako objavljene slike u "Novostima" nisu jedini povod za smjenu Hasanbegovića, nego i njegovi članci objavljeni u listu naziva "Nezavisna država Hrvatska" prije 20 godina te njegove, kazao je, slične izjave koje davao nedavno.

Pusić je ocijenio kako je posljednja izjava ministra Hasanbegovića u kojoj se odriče apologestkih stavova prema ustaštvu "iznuđena jer se očigledno radilo o njegovom ostanku na mjestu ministra ili ne".

"Mi poštujemo svačije pravo da ima svoje mišljenje, da postupa argumentirano, ali mislimo da čovjeku sa takvim stavovima nije mjesto na ministarskoj poziciji u hrvatskoj vladi", zaključio je Pusić.

Saša Milošević, novinar i aktivist SNV-a, negirao je raniju Hasanbegovićevu izjavu kako se u Jasenovcu slavi jugokomunistički režim te osudio njegov stav kako bi trebalo ukinuti državno pokroviteljstvo nad ceremonijom u Jasenovcu. Izrazio je nadu kako će ministar nakon svoje najavljene posjete Jasenovcu odustati od te ideje.

Milošević je poručio kako se sadašnjom postavom muzejskog prostora u Jasenovcu ublažava zločin koji se tamo dogodio te ukazao na zapuštenost područje bivšeg konclogora, sada spomen-područja.

Eugen Jakovčić, član Platforme 112, osudio je Hasanbegovićev aktivizam u udruzi "U ime obitelji" kada su, kazao je, homofobnom akcijom za referendum narušena građanska i ljudska prava LGBT zajednici u Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje jesu li Hasanbegovićeve izjave i stavovi teži od stavova i izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Tomislava Nikolića izrečenih tijekom rata na ovim prostorima, Zoran Pusić je kazao kako bi, da je aktivist u Srbiji, press konferencije održavao protiv takvog njihovog javnog djelovanja.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac trebao je biti nazočan na današnjoj konferenciji, ali je bio spriječen. Pupovac je jučer uputio pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na porast nasilja nad Srbima te ustvrdio kako na ulici doživljava prijetnje, pljuvanja te ponižavanja sa pozdravom "Za dom spremni".

Aktivisti su ukazali na porast prijetnji koje dobivaju otkad je nova Vlada preuzela državu te kako bivaju sve više izloženi ekstremnim prijetnjama, veličanju fašizma i zastrašivanju.