Regija
0

Hrvatska: Do 16 sati glasalo 46,6 posto birača

FENA
Do 16 sati na birališta u Hrvatskoj izašlo je nešto više od milion i po birača ili njih 46,06 posto, saopćilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

"Prema podacima sa 6.170 od ukupno 6.572 redovnih biračkih mjesta do 16 sati glasalo je 1.573.556 birača ili njih 46,06 posto. U odnosu na prošle parlamentarne izbore glasalo je nešto više glasača iako je postotak odziva manji zbog većeg ukupnog broja birača", kazao je glasnogovornik DIP-a Hrvoje Sadarić.

Na prošlim je parlamentarnim izborima 2007. do 16 sati glasalo 1.514.072 birača što je tada bilo 48,13 posto.

Najveći odziv do sada je zabilježen u Karlovačkoj županiji, visok je i u Zagrebu, a najmanji je u Brodsko-posavskoj županiji, saznaje se u DIP-u.

Sadarić je dodao da su na svim biralištima zabilježena tek "četiri manja incidenta kada je došlo do ometanja biračkih mjesta od ljudi koji su bili u alkoholiziranom stanju". No policija je brzo reagirala i nije se ometao tok samih izbora, kazao je Sadarić.

Prema DIP-ovim podacima policija je u 10,20 sati morala intervenirati na biralištu u mjestu Češljakovci u V. izbornoj jedinici, gdje su dva muškarca vrijeđala predsjednicu izbornog povjerenstva jer je križ koji se nalazio u prostoriji bio pokriven, a nešto kasnije i u Čakovcu gdje je jedan muškarac glasno negodovao zbog sitnih slova na glasačkom listiću.

Zbog uznemiravanja glasača od strane vidno alkoholiziranih osoba policija je pozvana i na birališta u Puli i Stonu, no izgrednici su se u oba slučaja udaljili prije dolaska policije.