Kukuriku koaliciji 80 mandata
0

Hrvatska: DIP objavio potpune rezultate izbora, promjena nema

FENA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u utorak potpune rezultate izbora zastupnika za sedmi saziv Hrvatskog sabora, koji će postati konačni nakon što isteknu rokovi za podnošenje eventualnih prigovora i žalbi.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je u utorak na konferenciji za novinare da se potpuni rezultati izbora ne razlikuju u odnosu na objavljene rezultate u ponedjeljak, po kojima je Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) osvojila 80 mandata jer su u međuvremenu pristigli podaci samo za jedno biračko mjesto.

HDZ sa koalicijskim partnerima HGS-om i DC-om osvojio je 47 mandata, HDSSB ima šest mandata, kao i Hrvatski laburisti-stranka rada, a nezavisna lista dr. Ivan Grubišić dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili HSS te HSP dr. Ante Starčević sa HČSP-om. Nacionalne manjine pak u Saboru imaju osam mandata.

DIP izvještaj s potpunim rezultatima izbora sadrži podatke o odazivu birača po izbornim jedinica, osvojenim glasovima izbornih sudionika kao i imena kandidata izabranih za zastupnike čiji će mandat na osnivačkoj sjednici Hrvatskog sabora potvrditi Mandatnu imunitetnu komisiju.

Večeras od ponoći počinje teći rok od 48 sati u kojem izborni sudionici mogu podnijeti prigovore na tok izbora, nakon čega DIP u idućih 48 sati mora donijeti rješenje. Potom se izborni sudionici u roku od 48 sati mogu na to rješenje žaliti Ustavnom sudu koji je u idućih 48 sati dužan donijeti svoju odluku.

"To su maksimalni rokovi, naravno uvijek se odluke donose ranije", rekao je Hrvatin.

DIP je prije objave potpunih rezultata zaprimio prigovor Ibrahima Gušanija iz Mreže romskih udruga Hrvatske Slavonski Brod za 12. izbornu jedinicu zbog glasovanja na biračkom mjestu u Novoj Gradiški, ali ga je odbacio jer je utvrdio da nije bilo nepravilnosti.

Hrvatin je rekao da se izbori neće ponavljati ni na jednom izbornom mjestu. Kazao je također da su nezavisna lista Ladonja u 8. izbornoj jedinici, kao i HSP u 11. izbornoj jedinici prešli prag od 5 posto, ali zbog D'Hondtove metode nisu osvojili ni jedan mandat što se u jednom slučaju dogodilo i na prošlim izborima 2007.

"Izborni sudionici moraju u roku od 15 dana od objave konačnih rezultata predati DIP-u konačna izvješća o svom financiranju, a potom i do 3. januara iduće godine i konačno financijsko izvješće. DIP će 60 dana od održanih izbora donijeti cjelovito izvješće o financiranju", najavio je Hrvatin.

DIP će, također, 30 dana od objave službenih rezultata donijeti i izvješće o visini troškova izbora i načinu korištenja novca.

"Nastojalo se štedjeti, vremena nisu da se puno troši, ali izbori svakako koštaju", rekao je Hrvatin, dodavši da će ti podaci biti usporedivi s troškovima prošlih izbora.