Regija
0

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatska danas slavi Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj je, prije 14 godina, oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutog hrvatskog teritorija.

Nakon petogodišnje srpske okupacije, oslobođanje Knina izazvalo je oduševljenje širom Hrvatske, jer je taj grad bio središte i simbol srpske pobune, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih saobraćajnica, a s vremenom je prerasla u napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je Oluja, koja je počela u petak, 4. avgusta, u pet sati ujutro.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 kvadratnih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini (BiH) te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Centralna svečanost Dana pobjede i ove će se godine održati u Kninu, a počet će paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na gradskom groblju, te podizanjem državne zastave na Kninskoj tvrđavi uz prisustvo najviših državnih dužnosnika.

Predviđen je i prelet borbenog aviona MIG 21 BIS te mimohod svečanih postrojbi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i njihovo postrojavanje na gradskom stadionu.

U crkvi svetog Ante služit će se misa za domovinu, a predvodit će ju vojni ordinarij Juraj Jezerinac.