20 godina stradanja
0

Hrvatska: Dan sjećanja na vukovarsku žrtvu 1991.

FENA
Vukovar (Foto: Reuters)
Vukovar (Foto: Reuters)
Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice, kroz koju je tokom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. prošlo 3470 ranjenika te izvedeno više od 2500 operacija, u Vukovaru je danas počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i dvadesete godišnjice stradanja toga grada, javila je Hina.

Pored velikog broja građana Vukovara i drugih hrvatskih gradova, na skupu su pristuni predsjednik RH Ivo Josipović i Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, ministri u Vladi, saborski zastupnici, đakovački i osječki nadbiskup i predsjednik HBK msgr. Marin Srakić, te brojni drugi visoki crkveni dužnosnici kao i čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga, političkih stranaka te članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj.

U koloni sjećanja, u kojoj se prvi put nose zastave 144 hrvatske ratne postrojbe, sudionici obilježavanja predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine branila grad, uputit će se nakon komemorativnog programa gradskim ulicama prema 5,5 kilometara udaljenom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Ondje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće kod središnjeg spomenika autorice akademske kiparice Đurđe Ostoje.

Nakon molitve za poginule i nestale u Domovinskom ratu koju će moliti nadbiskup Marin Srakić, svetu misu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu.

U agresiji na Vukovar, prema podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncetracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22 hiljade Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je 306 osoba s područja Vukovara.