Regija
0

Hrvatska: Bura udaljila turski brod od obale

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog bure koja je na području Istre počela puhati nešto poslije 9 sati turski teretni brod "Und Adriyatik" oko podneva se udaljio na šest i pol nautičkih milja od zapadne obale Istre, potvrdio je član Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Klaudio Karlović.

Brod se tijekom noći bio približio na pet nautičkih milja od Brijuna, no bura ga je do podneva udaljila oko milju i pol tako da se sada nalazi na šest i pol nautičkih milja od tog otočja. Požar još gori, premda je pod nadzorom spasioca koji su angažirani na sanaciji i sprječavanju daljnje štete od te pomorske nesreće.

Na mjestu je događaja pet tegljača, od kojih dva talijanska pokušavaju brod uzeti u tegalj, doznaje se od zapovjednika Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Dina Kozlevca.

"Tegljači koji su sinoć došli na mjesto nesreće dodatno su ohladili oplatu broda i sve je to dovelo do toga da je stanje danas puno povoljnije", kazao je zapovjednik Kozlevac.

Stručnjaci iz Nizozemske, specijalizirani za gašenje požara na brodovima, koje je pozvala brodovlasnička tvrtka iz Turske, još su uvijek u pulskoj Lučkoj kapetaniji gdje je u tijeku sastanak u vezi s njihovim djelovanjem.

Na brodu "Und Adriyatik", dužine 193 metra, koji je plovio iz Istanbula za Trst, nalazilo se 200 kamiona te 9 tona opasnog tereta, od čega dvije tone opasnih krutih tvari - šibica i pet-šest tona maziva za kamione.

Vezani članci