Regija
200

Hrvatska broji sate do ulaska u EU, na proslavi i političari iz BiH

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda boravit će u Zagrebu od 30. juna do 1. jula gdje će prisustvovati centralnoj proslavi ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.
Foto: AFP
Foto: AFP

Večeras u 20:30 sati bit će održana službena večera za uzvanike u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a centralna svečanost počinje u 23 sata na Trgu bana Jelačića obraćanjima premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Na ovoj svečanosti očekuje se učešće blizu 700 umjetnika - muzičara, pjevača i plesača.

Nakon toga, građanima će se obratiti predsjednici Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta, kao i predsjednik Republike Irske te predsjednica Litvanije.

U ponedjeljak ujutro planiran je radni doručak za sve predsjednike iz regije, a tema će mu biti saradnja i nastavak procesa proširenja nakon ulaska Hrvatske u EU.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ovaj događaj svečano će obilježiti i drugi gradovi susjedne nam zemlje, a centralna svečanost u Zagrebu trebala bi završiti oko 3 sata poslije ponoći.

U ponoć će se na graničnom prijelazu Bajakovo otkriti tabla Evropske unije na prigodnoj svečanosti Granične policije, a na Bregani će biti skinuta tabla Carina na prigodnoj svečanosti Ministarstva finansija i Carinske uprave. Na graničnom prijelazu Plovanija tačno u ponoć policijski službenici PU istarske podići će stjegove EU, a načelnici policijskih uprava i stanica otkriti ploču EU.

Hrvatska će biti prva nova članica EU od 2007. godine, kada su joj pristupile Bugarska i Rumunija