Regija
0

Hrvatska: Božo Petrov izabran za novog predsjednika Sabora

Klix.ba
Božo Petrov (Foto: Arhiv/Anadolija)
Božo Petrov (Foto: Arhiv/Anadolija)
Nakon prošlomjesečnih izbora Hrvatska je danas konstituirala novi saziv Sabora, a za novog predsjednika izabran je lider MOST-a Božo Petrov.

Od 145 prisutnih zastupnika 132 je podržalo Petrova, jedan je bio protiv, a 12 zastupnika suzdržano.

Petrov je bio jedini predloženi kandidat kojeg je podržala većina zastupnika.

"Vaše iskazano povjerenje moja je obaveza da ovom pristupim časno i odgovorno. Moja je misija da Sabor bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito. Pred nama stoje veliki izazovi, moramo provesti velike reforme koje će zaustaviti izumiranje nacije", poručio je Petrov u svom prvom obraćanju u Saboru.

Dodao je da će se zalagati za jačanje uloge saborskih odbora.

"Oni mogu znatno ojačati poziciju hrvatskog Sabora. Zalagat ću se za proširenje saradnje Sabora s javnošću, sa sindikatima i medijima, sve radi uvećanja njegovog kredibiliteta. Nacionalni parlament još je uvijek najjače sredstvo suverenosti, unatoč kritikama. Uvjeren sam da ću opravdati povjerenje koje ste mi iskazali izborom. Molim vas da zajedničkom saradnjom radi bolje budućnosti Hrvatske ostvarimo sve zacrtane planove", kazao je Petrov i potom sjeo na mjesto Željka Reinera, sada već bivšeg predsjednika Sabora, te pročitao dnevni red.