Regija
0

Hrvatska bi do proljeća sljedeće godine trebala postati članicom NATO-a

FENA
Hrvatska je u četvrtak na samitu NATO-a u Bukureštu dobila pozivnicu za članstvo u Savezu, nakon čega slijede pristupni pregovori i postupak ratifikacije, a punopravnom članicom trebala bi postati za oko godinu dana i kao članica sudjelovati na sljedećem samitu u proljeće 2009.

Pozivnica ne znači i automatsko stupanje u članstvo, nego je zapravo poziv za početak pristupnih pregovora, koji za razliku od pregovora o članstvu EU-a, traju vrlo kratko.

Pregovori se održavaju na dva sastanka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, na kojima će se okupiti stručnjaci NATO-a i predstavnici hrvatske vlade. Rezultat tih razgovora je utvrđeni vremenski raspored dovršetka potrebnih reformi, koje se mogu nastaviti i nakon stupanja zemlje u članstvo.

Tokom tih pregovora predstavnici pozvane zemlje službeno potvrde svoju volju da prihvaćaju obveze koje proizlaze iz Vašingtonskog ugovora kojim je utemeljen NATO.

Hrvatska je nakon teških i dugotrajnih reformi uspjela ući u najelitniji klub na svijetu, izjavili su u četvrtak u Bukureštu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader nakon što su čelnici NATO-a uputili Hrvatskoj pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

"Za ostvarenje toga cilja bilo je potrebno puno vremena i reformi. Sve smo to učinili i rezultat toga je da smo primljeni u najelitniji klub na svijetu", rekao je Mesić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sanaderom.

Hrvatski predsjednik i premijer su se obratili novinarima nedugo nakon što su šefovi 26 država i vlada članica NATO-a na samitu u Bukureštu pozvali Hrvatsku i Albaniju da se priključe Savezu.

Premijer Sanader je dodao da je to veliki dan za Hrvatsku, "dan u kojem je potvrdila svoju demokratsku zrelost, a koju je potvrdio i najelitniji klub na svijetu".

"Puno je vremena prošlo, puno je ljudi za ovo dalo svoj doprinos", rekao je Sanader posebno ističući hrvatske branitelje i one koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote. "No, ovo je samo prvo poluvrijeme, drugi cilj je ulazak u Europsku uniju", naglasio je hrvatski premijer, prenijela je Hina.