Regija
0

Hrvatska: Banke dobile spor protiv Ljubljanske banke

Anadolija
Zagrebačka i Privredna banka dobile su sudski spor na Općinskom sudu u Zagrebu kojeg vode u ime Republike Hrvatske protiv Ljubljanske i Nove ljubljanske banke.

Riječ je o nepravomoćnoj, prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Zagrebu na koju nezadovoljna strana ima pravo uložiti žalbu Županijskom sudu.

Presuda Ljubljansku banku obvezuje isplatiti svojim starim štedišama cjelokupnu ušteđevinu i pripadajuće kamate koje su ostale blokirane u toj banci.

Štediše Ljubljanske banke na sebe su preuzele većinom Zagrebačka i Privredna banka, stoga su te banke i pokrenule i vode spor kako bi im se vratio novac kojeg su isplatile oštećenim štedišama ispred Republike Hrvatske.

Iako su premijeri dvije zemlje Zoran Milanović i Janez Janša potpisali memorandum koji bi proces oko Ljubljanske banke stavio u stanje mirovanja, Općinski sud u Zagrebu nije dogovor prihvatio kao međunarodni, jer ga nisu potvrdili parlamenti dviju zemalja.

Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, mišljenja je kako je sporazum Milanović – Janša potpisan u Mokricama u ožujku 2013. međunarodni te stoga odriče njegovu provedivost.