Regija
37

Hrvatska: Bandić i 18 uhapšenih zadržani u istražnom zatvoru

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš, suvlasnik kompanije "CIOS“ Petar Pripuz i ostalih 16 osumnjičenih privedeno je u istražni zatvor na zagrebačkim Oranicama. 

Uhapšeni su zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, objavljeno je na USKOK-ovim internetskim stranicama. Prema ustaljenoj istražnoj praksi, očekuje se kako će osumnjičenici biti zadržani u pritvoru narednih mjesec dana, a već sutra bi trebali stupiti pred istražnog suca.

Naime, u policijskoj akciji, nakon višemjesečne istrage, danas poslijepodne uhapšen je gradonačelnik Milan Bandić i još 18 osoba koje se veže uz koruptivne afere u Gradu Zagrebu. Izvršen je pretres Bandićevog stana u Bužanovoj ulici, a pretres se obavlja u i zgradi Gradskog poglavarstva.

Neslužbeno se saznaje kako se Milana Bandića tereti za koruptivnu aferu vezanu uz slučaj spalionice, uz kojeg je vezana i Pripuzova kompanija "CIOS", kao i za netransparentno finansiranje predsjedničke utrke 2009. godine u kojoj je Bandić sudjelovao kao kandidat.

Transparency International Hrvatska (TIH) istaknuo je kako su hapšenja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića "novi dokaz da nitko nije iznad zakona“. TI Hrvatske je u svom saopćenju naglasio kako će se dati "epilog aferama koje su se uz Bandićevo ime vezivale godinama“.

Advokat Petra Pripuza Mate Matić izjavio je, pak, kako se radi o politički motiviranim hapšenjima, s obzirom da je u toku predsjednička izborna kampanja.

Svoje reakcije na ova hapšenja koja su protresla hrvatsku javnost iznijeli su i čelnici političkih stranaka i neki saborski zastupnici, uglavnom poručujući kako je ovo dokaz postojanja pravne države u kojoj ne postoje osobe iznad zakona.

Grad Zagreb će u narednom periodu voditi dvije zamjenice gradonačelnika, Sandra Švaljek i Vesna Kusin.

Milan Bandić je od 1995. bio vijećnik u Skupštini grada Zagreba, a 2000., za vrijeme trećeg mandata u Gradskoj skupštini, izabran je za gradonačelnika što ostaje sve do marta 2002. godine, kada daje ostavku radi afere proizašle nakon njegovog neuspješnog pokušaja podmićivanja policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola. Godine 2005. i 2009. je uprkos tome ponovo izabran za gradonačelnika.