Regija
0

Hrvati uzeli prve uzorke vode iz Dunava

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Stručni tim Hrvatskih voda u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osiječko-baranjske županije započeo je jutros pojačani monitoring Dunava kod Batine zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj.

Uzeti su prvi uzorci vode iz Dunava, a kontrole će biti nastavljene i u narednih sedam dana, a nakon toga u zavisnosti od procjene i daljeg razvoja situacije, saopšteno je iz Uprave za zaštitu i spasavanje Hrvatske.

Iz Regionalne kancelarije za katastrofe Mađarske javili su da se i dalje radi na sanaciji sedam naselja zahvaćenim zagađenjem, kao i na rijeci Rabi i potoku Marcel kako bi bilo spriječeno zagađenje. 

Nizvodno prema Dunavu sipan je gips u vodu kako bi bila smanjena pH vrijednost.

Portparol mađarske Službe za vanredne situacije Tibor Dobson rekao je mađarskim medijima da je i do Dunava došlo teško hemijsko zagađenje nastalo pucanjem rezervoara 4. oktobra u fabrici aluminijuma u mađarskom gradiću Ajku.

Neimenovani funkcioner mađarske vodoprivrede ranije je rekao AFP-u da je na ušću rijeke Rabe u Dunav jutros u 8.30 sati izmjerena povećana pH vrijednsot, između 8,96 i 9,07, dok je uobičajen nivo osam. 

U rijeci Rabi, koja je pritoka Dunava, zabilježena povećana pH vrijednost, a ako zagađenje dođe do Dunava, biće ugroženo i šest zemalja nizvodno od Mađarske.
U rijeci Marcel koja je pritoka Rabe zabilježen je pomor riba.

Policija je pokrenula istragu o incidentu u kojem je poginulo četvoro, nestalo pet, a povrijeđeno 123 osoba.