Regija
0

Hrvati u Srbiji ostali bez ijednog radijskog programa na maternjem jeziku

FENA
Veliki dio hrvatske zajednice na sjeveru Vojvodine ostao je u ponedjeljak bez jedinog redovitog radijskog programa na materinjem jeziku u Srbiji, što se u vodstvu Hrvatskog nacionalnog vijeća tumači kao kršenje stečenih prava Hrvata. Radio Subotica, jedini elektronski medij sa svakodnevnim programom na hrvatskom jeziku, u ponedjeljak je s regionalne morao prijeći na lokalnu frekvenciju, čime je veliki dio Hrvata izvan Subotice ostao bez mogućnosti informiranja na materinjem jeziku kao u prethodnih 10 godina.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat to naziva aktom umanjivanja stečenih prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, o kojemu se državna tijela moraju očitovati.

"Možemo samo konstatirati da smo razočarani. Ovim se slušateljstvo hrvatskog programa svelo na malo širi centar grada, što se kosi sa stečenim manjinskim pravima. Umjesto da se prava unapređuju, nama se ona već stečena oduzimaju. Zbog ovoga ćemo morati povesti ozbiljan razgovor s određenim državnim instancama", kaže tim povodom Horvat.

On dodaje da će se morati izvršiti politički pritisci kako bi država osigurala "najmanje onoliko je zajednica imala jučer".

Odluku o oduzimanju jedine regionalne frekvencije Radiju Subotici donijela je prošle godine srbijanska Radiodifuzna agencija (RRA).

Ta valna dužina na sjeveru Vojvodine dodijeljena je "Panon radiju", koji će program emitirati samo na mađarskom jeziku.

Program na hrvatskom na Radio Subotici svakodnevno se emitira od 1998. Tri sata programa priprema redakcija u kojoj su četiri novinara i više vanjskih suradnika.

Osim Hrvata, u široj regiji Vojvodine, bez mogućnosti da se informiraju o gradskim i regionalnim događajima ostat će i građani koji prate program na srpskom jeziku.