Radnički protesti
0

Hrvati protestima poručuju "Ili bolje ili dolje"

SRNA
Zagreb
Zagreb
Hrvatski sindikati organizovali su danas u većim gradovima proteste povodom Međunarodnog praznika rada sa kojih su poručili Vladi da hitno zaustavi otpuštanje radnika i gašenje radnih mjesta.

Pod motom "Ili bolje ili dolje", koji predstavlja upozorenje hrvatskoj Vladi, protesti su održani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osjeku i Puli.

Predstavnici sindikata su ukazali na 320.000 ugašenih radnih mjesta u zadnjih godinu dana, kao i na činjenicu da više od 80.000 ljudi radi, ali ne prima plate dva ili više mjeseci.

Odziv na proteste bio je mali, od nekoliko stotina u Splitu, do 5.000 u Zagrebu, što su sindikalne vođe ocjenili kao neočekivani podbačaj, pravdajući to sveprisutnom apatijom, koja ide na ruku političarima i poslodavcima.

Zajednička poruka sa sindikalnih protesta bila je da je radnicima dosta nošenja najtežeg tereta, počev od rata, privatizacije, krize, recesije, zaduženosti, lopovluka i korupcije.

Proteste su organizovali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatsko udruženje sindikata i Udruženje radničkih sindikata Hrvatske.