Istraživanje instituta Gallup
0

Hrvati od svih u regiji najnezadovoljniji životom

FENA
Građani Hrvatske, najbogatije zemlje u regiji i najbliže članstvu u Europskoj uniji, najnezadvoljniji su svojim životnim standardom i imaju najmanje povjerenja u svoju vladu, ali istovremeno najmanji postotak Hrvata želi napustiti svoju zemlju, pokazuje ovogodišnje Gallupovo istraživanje objavljeno u Bruxellesu.

Istraživanje "Balkan Monitor" Gallup je proveo u septembru ove godine u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Albaniji. Istraživanjem je obuhvaćeno najmanje thiljadu građana starijih od 15 godina u svakoj od tih zemalja.

Većina ispitanika u Hrvatskoj, 57 posto, nije zadovoljno svojim životnim standardom, a prije 2006. godine takvih je bilo 41 posto. Čak 84 posto ispitanika, što je najviše u regiji, smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a povjerenje u svoju vladu ima samo 22 posto ispitanika. Iako većina Hrvata (67 posto) misli da su u inozemstvu bolje životne mogućnosti, samo 11 posto ispitanika je reklo da bi emigriralo iz zemlje.

Na referendumu o ulasku u EU, 39 posto bi ih glasalo za, 43 protiv, a neodlučnih je 19 posto.

U najsiromašnijima Albaniji i Kosovu najviše je onih koji su zadovoljni svojim životnim standardom i smatraju da njihove zemlje idu u dobrom smjeru.