Roland Dangerfield
0

Hrvati kao životinje, svi na Balkanu osvetoljubivi

FENA
Hrvati su se u ratu ponašali kao životinje, a svi ljudi s Balkana jednako su loši - sve im je uvijek vezano za osvetu, rekao je u petak Roland Dangerfield, bivši britanski časnik za vezu u UN-ovu Sektoru jug svjedočeći na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu.

Dangerfield je tako sažeo svoja iskustva tokom boravka na području BiH i u tzv. Krajini u ljeto 1995. godine, gdje je, kako je rekao, vidio neke od najstrašnijih prizora u svojoj vojnoj karijeri.

Jedan od njih bio je prizor ubijenih srpskih civila u selu Grubori kod Knina gdje je došao 28. augusta 1995. godine, nakon završetka akcije Oluja.

"U zraku se osjetio miris kuća koje su spaljene, a žene su naricale i plakale. Rekli su nam da su prethodne noći došli Hrvati, spalili selo i poklali ljude i stoku", posvjedočio je Dangerfield koji kaže da je u jednoj kući vidio dvojicu ubijenih muškaraca, od kojih je jedan bio zaklan.

Područje na kojem je izvedena akcija Oluja on je po razmjerima podmetnutih požara usporedio s Kuvajtom nakon Pustinjske oluje 1991. godine, gdje su još mjesecima nakon akcije gorjele bušotine nafte.

Na pitanje branitelja optuženih generala je li priželjkivao propast pregovora o planu Z4 i razbuktavanje rata u Hrvatskoj, Dangerfield je odgovorio potvrdno. "Pa zato sam i ušao u vojsku, a ne u UN-ove mirovne snage... Proveo sam 16 godina u vojsci i pitam se zašto. Pa obučavao sam se za rat", rekao je Dangerfield.

On je posebno "zanimljivim" ocijenio iskustvo kad je tokom granatiranja Knina doručkovao odjeven u neprobojni prsluk i sa kacigom na glavi.

Suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon Oluje, nastavlja se 25. augusta po isteku ljetne pauze u radu Haškog suda.