Regija
0

HRT novinaru prijeti otkazom i tužbom zbog priloga o Tuđmanu

SRNA
Hrvoje Zovko
Hrvoje Zovko
Novinar Hrvatske televizije Hrvoje Zovko dobio je prijetnje otkazom i tužbom jer je u centralnom Dnevniku objavio da je nekadašnji predsjednik Franjo Tuđman 1991. godine odbio apele komandanta hrvatskih snaga u Vukovaru Mile Dedakovića da se omogući evakuacija civilnih stanovnika, uključujući i veliki broj djece.

Vršilac dužnosti urednika Informativnog programa HTV-a Dražen Miočić zaprijetio je Zovku disciplinskim mjerama i od njega zatražio da se izjasni o prilogu koji je pripremio, dok je sin nekadašnjeg predsjednika Miroslav Tuđman zaprijetio tužbom, a prijetnje su novinaru uputile i razna boračka udruženja.

Izvori iz HTV-a navode da je osim Zovka disciplinskim mjerama zaprijećeno i svim drugim koji su učestvovali u prilogu, uredniku Dnevnika i urednici redakcije Katarini Periši Čakarun, prenosi portal index.hr. 

Miočić tvrdi da nije prijetio disciplinskim mjerama niti tražio izjašnjavanje, već da ga je samo interesovalo odakle je snimak razgovora Tuđmana i Dedakovića i da se to sada istražuje.
 
On kaže da Zovko nije želio da kaže odakle mu snimak razgovora i da li je iz arhive HRT-a ili nekog drugog izvora.

Zovko nije želio da komentariše prijetnje otkazom, jer su, kako je naveo, novinari pod zabranom istupanja u javnost bez dozvole vrha kuće.

U Dnevniku HTV-a preksinoć je objavljen snimak telefonskog razgovora Tuđmana i Dedakovića, koji je snimao sve razgovore sa tadašnjim predsjednikom.
Tuđman je tokom razgovora odbio apele Dedakovića da omogući evakuaciju civilnih stanovnika, uključujući i veliki broj djece iz Vukovara. "Ja bih vas podsjetio, tamo je 2 000 djece, što ćemo s tom djecom", pitao je Dedaković Tuđmana, koji mu je odgovorio da ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje.