Regija
0

Hillary Clinton razgovorom s Tadićem započela posjetu Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton doputovala je u utorak poslijepodne iz Sarajeva u Beograd, gdje je susretom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem započela posjet Srbiji, nastavljajući time svoju balkansku turneju započetu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Clinton će u palači "Srbija" prvo razgovarati u četiri oka s Tadićem, a kao glavne teme razgovora mediji su proteklih dana najavljivali predstojeći dijalog Beograda i Prištine te proces približavanja Srbije europskim integracijama.

Potom se očekuje njihovo zajedničko obraćanje pred oko 200 akreditiranih novinara brojnih srbijanskih i stranih medija koji prate boravak američke državne tajnice u Beogradu.

Clinton bi se nakon toga trebala sastati sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a sastanku će, po najavama, nazočiti potpredsjednici srbijanske vlade Ivica Dačić, Božidar Đelić i Mlađan Dinkić.

Također se očekuju njezini odvojeni susreti sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem, kao i s predstavnicima nevladinih udruga.

Dolazak Hillary Clinton u Beograd prate najviše sigurnosne mjere, za koje su zadužene srbijanska policija i sigurnosne službe u suradnji s američkim sigurnosnim službama.

U povodu dolaska američke državne tajnice promet je u dijelovima grada kroz koje je bio predviđen njezin prolazak bio obustavljen, a tisak prenosi kako je na osiguranju događaja angažirano gotovo pet tisuća pripadnika policije.