Regija
79

Herceg Novi: Titova vila "Galeb" otvorena za posjetioce

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ljetna rezidencija predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita, vila "Galeb", ponovo je otvorena za posjetioce u hercegnovskom naselju Igalo. 

Vila "Galeb", poznatija kao Titova vila u Igalu, izgrađena je 1978. godine zbog, kako je saopšteno, prirodnih i klimatskih uslova, blizine Instituta "Simo Milošević", kao i izvandrednih medicinskih i terapijskih usluga. Ova vila bila je jedna od nekoliko desetina luksuznih vila koje su bile izgrađene u bivšoj SFRJ i služile doživotnom predsjedniku Titu.

Prema riječima osoblja vile "Galeb", Tito je četiri puta boravio u njoj. Navodno, posljednji put je boravio 1979. godine, samo godinu prije svoje smrti. 

Vila je projektovana za izuzetno komforman boravak 30 gostiju, uz mogućnost korišćenja medicinskih i usluga rehabilitacije. Ugostila je, između ostalih, i mnoge svjetske državnike, ali i ličnosti iz javnog života. 

Luksuzni Titov i Jovankin apartman

Interesovanje za obilazak bivše rezidencije Josipa Broza Tita je ogromno, kažu u Institutu "Simo Milošević", u čijem se vlasništvu i nalazi vila.

Za razgledanje je osposobljen samo jedan dio vile. Tako je moguće vidjeti prostore u kojima je Tito sa saradnicima i gostima održavao sastanke,  apartmane u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i apartman njegove supruge Jovanke, koji su, ujedno, i najekskluzivniji dio Titove vile.

Takođe, može se vidjeti kako je izgledao radni kabinet Josipa Broza Tita, konferencijska sala, restoranska sala, dok poseban ugođaj nudi balkon vile, sa kojeg se pruža prelijep pogled na Bokokotorski zaliv. 

U Vili se nalazi bazen sa mineralnom vodom, blatne i biserne kade, dio za hidro, elektro i kinezi terapiju, kao i trim sala. Međutim, one trenutno nisu dostupne posjetiocima.

Atomsko sklonište sa akvarijumom u podrumu

Organizatori posjeta su saopštili da se u podrumu vile nalazi atomsko skloniše, koje je napravljeno kao sklonište u slučaju ratnog stanja ili izbijanja nemira.

Zanimljivo da se u atomskom skloništu vile "Galeb", prema riječima osoblja, nalazi akvarijum sa ribama. Voda u akvarijum dolazi iz istog ventila kao i za ostale djelove vile, tako da u slučaju da neka od riba u akvarijumu ugine, to je znak da je voda neispravna.