Slovenačko Delo
0

HDZ Hrvatskoj nanio više štete od agresora

FENA
Zagreb
Zagreb
U demokratskim državama higijenski minimum, nakon toliko šokantnih otkrića o državnom kriminalu i korupciji u vladajućoj stranci, bez obzira na to ko ju vodi, nalaže da se odstupi s vlasti. Toliko štete, koliko je HDZ prouzročio državi, Hrvatskoj nije stvorio niko, pa ni agresor, piše u utorak u komentaru objavljenom u slovenskom Delu.

S raskrinkavanjem državne korupcije je sve očitije kako je HDZ za vrijeme kratke samostalnosti opljačkao Hrvatsku. I još uvijek je na vlasti, čudi se komentator Dela Ron Kajzer.

"Počelo je se desetljetnom vladavinom Franje Tuđmana s katastrofalnom idejom da 200 bogatih obitelji upravlja nacionalnom ekonomijom. Taj privatizacijski model je prouzročio više štete od četverogodišnjeg rata, da o 'privatizaciji' novca, namijenjenog naoružavanju i ne govorimo", piše Delo.

Hrvati sada uviđaju da se ta politika s dolaskom Ive Sanadera nastavila, istina ne tako brutalno, ali je cilj isti - ukrasti novac poreznih obveznika i staviti ga na račun HDZ-a ili na privatne račune.

Jadranka Kosor bi trebala odstupiti, ako ne zbog navedenoga onda i zbog činjenice da je HDZ na vlast došao zahvaljujući ukradenom novcu, dakle izbornom prijevarom, koja baca sjenu na legitimnost vlasti, piše Delo.

Nadalje, stoji u komentaru, osim što je otvorila lov na korupcijsku hobotnicu, u vladi Jadranke Kosor je sve ostalo isto. Kriznim porezom je uzet novac iz džepova hrvatskih poreznih obveznika a Kosor nakon skandaloznih otkrića nije brzopotezno napravila promjene u državnom sistemu niti je iz državnih ustanova maknula sve koji su ruke uprljali novcem. Tako je na čelu carinske urave još uvijek čovjek koji je u Sanaderovo ime čerupao državni proračun, piše slovenski komentator.

"I ako se Sanaderu narednih mjeseci stave lisice na ruke, ništa se neće promijeniti jer niko neće te silne milijune vratiti u proračun. Makar je novim ustavom određeno da privatizacijski kriminal ne zastarijeva, to je mrtvo slovo na papiru. Smiješno je to što se nijednom od tajkuna neće ništa dogoditi. HDZ je konačno, ne samo s vlastitim financiranjem, državu bacio na koljena. Kada bi u Hrvatskoj bilo pravde i razumnih birača, ta stranka nikada više ne bi smjela na vlast. Usput, u uređenim državama opasne stranke zabranjuju", stoji na kraju oštrog komentara u Delu.