Regija
0

Haško suđenje Goranu Hadžiću počinje 16. oktobra

FENA
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Haaško suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću, optuženom za progon hiljada i ubistvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tokom Domovinskog rata, počet će 16. oktobra a dan ranije održat će se posljednje predraspravno ročište, potvrdio je u četvrtak na statusnoj konferenciji u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) predraspravni sudac u tom predmetu Guy Delvoie.

Bivši predsjednik vlade samoproglašene SAO Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, a kasnije i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, optužen je za progon hiljada i ubistvo stotina Hrvata te za niz drugih zločina počinjenih od juna 1991. do kraja 1993. godine na okupiranim područjima Hrvatske među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Tužiteljstvo svoju optužnicu namjerava dokazati s ukupno 141 svjedokom. Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhapšen 20. jula prošle godine u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega.