Regija
0

Haški tribunal spreman za dolazak Gorana Hadžića

FENA
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Glasnogovornica Tribunala u Haagu Nerma Jelačić izjavila je danas da je Tribunal spreman prihvatiti Gorana Hadžića i da će mu suditi Haški tribunal u sadašnjem sastavu, dok bi o eventualnim žalbama moglo odlučivati rezidualno tijelo koje će naslijediti neke od njegovih nadležnosti, po isteku mandata suda u julu 2013.

Jelačić je rekla da je hapšenjem Hadžića, posljednjeg bjegunca s liste optuženih Haškog tribunala, sigurno ogroman korak koji je Srbija napravila u ispunjavanju obaveza koje se tiču hapšenja bjegunaca i saradnje s Tribunalom.

"Srbija, međutim, kao i sve ostale države članice Ujedinjenih nacija, ostaje u obavezi da i dalje sarađuje s Tribunalom o svim ostalim pitanjima u smislu pristupa arhivi i pomaganja pri pristupu informacijama za timove tužilaštva i odbrana optuženih kojima se sudi", rekla je Jelačić za Tanjug.

Ona je podsjetila da je i haški tužilac Serge Brammertz rekao da bi volio dobiti izvještaj na koji način su Ratko Mladić i Hadžić uspeli izbjeći pravdu sve ove godine.

Što se tiče dana izručenja Hadžića Tribunalu, Jelačić je rekla da Tribunal još o tome čeka obavještenje iz Beograda.

"Postoji procedura koju srpske vlasti moraju srediti prije nego što prebace Hadžića ovdje. Mi smo spremni da ga primimo bilo danas ili sutra, a nadamo se što prije", navela je ona.

Hapšenje posljednjeg haškog bjegunca, kako je navela, daje Tribunalu mogućnost da privede kraju svoj rad i da ispuni u potpunosti svoj mandat.

To, prema njenim riječima, znači da će sve osobe koje su privedene Haškom tribunalu i koje se sada nalaze ili će se uskoro naći u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu odgovarati za zločine za koje se terete pred Haškim tribunalom u sadašnjem mandatu.

"Ono što se mijenja je mogućnost da se žalbeni procesi za neke predmete dovrše pred rezidualnim tijelom koje je Vijeće sigurnosti (UN) osnovao, a koje će imati zadatak da, poslije zatvaranja Tribunala, privede kraju žalbene procese za one predmete za koje taj postupak ne počne do jula 2013. godine”, napomenula je glasnogovornica Tribunala.

Ona očekuje da će se svi procesi u toku, kao i oni koji čekaju početak, završiti makar u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom.