Šešeljeva odbrana
0

Haški tribunal postupa kao u vrijeme inkvizicije

FENA
Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je danasv da su sudije Haškog tribunala postale zakonodavci za krivično djelo nepoštivanja suda što ne postoji nigdje u svijetu i postojalo je samo u vrijeme inkvizicije.

Krasić je na pres-konferenciji rekao da u statutu Haškog tribunala nema ni jedne odredbe o nepoštivanja suda, već da se ona nalazi u pravilniku o postupku i dokazima koje su donijele same sudije Haškog tribunala, javio je Tanjug.

Govoreći o žalbenim osnovama na kojima se može osporiti presuda kojom je Šešelj osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, Krasić je istakao da sudije Haškog tribunala ne primjenjuju, već pišu zakon, izmišljaju krivično djelo, izmišljaju i primjenjuju sankcije.

Krasić je rekao da krivično djelo nepoštivanja suda koje se Šešelju stavlja na teret ne postoji i da je cilj da predmet što duže traje, jer je Šešelj politički zatvorenik. On je ranije najavio da će Šešelj podnijeti žalbu na presudu Haškog tribunala i da će to učiniti kada dobije presudu.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. Početkom ove godine Šešelj je dodatno optužen zbog obijelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je indetitet, po nalogu Pretresnog vijeća, bio zaštićen od javnosti.