Optužen za ratne zločine
0

Haški tribunal će danas objaviti da li odbacuje optužnicu protiv Simatovića

FENA
Franko Simatović
Franko Simatović
Haški sud će danas objaviti odluku o zahtjevu odbrane bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Franka Simatovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, za odbacivanjem optužnice.

Pravila ICTY-a omogućavaju da optuženi, nakon što tužiteoci izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanje optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužioci nisu dokazali njihovu odgovornost.

Na višednevnom ročištu održanom tim povodom u aprilu, Simatovićeva odbrana u svom je izlaganju tvrdila da on nije imao nikakve veze s jedinicama SDB-a kao i paravojnim formacijama koje su počinile zločine, pa tako ni sa samim zločinima, dok je odbrana bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića kazala kako neće iznositi nikakve argumente iako misli da mu odgovornost nije dokazana.

Haško tužilaštvo na tom je ročištu poručilo sudskom vijeću da je dokazalo svaku tačku optužnice koja tereti Stanišića i Simatovića za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.