Odlukom Raspravnog vijeća
0

Haški sud: I Milivoje Petković na privremenoj slobodi

FENA
Milivoje Petković
Milivoje Petković
Raspravno vijeće Haaškoga suda, nekoliko dana nakon što je odobrilo puštanje na privremenu slobodu premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, odlučilo je na tri mjeseca pustiti i bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića, objavio je u četvrtak Haaški sud.

Prlić i Petković, zajedno s još četvero bosanskohercegovačkih Hrvata, čekaju u haaškom pritvoru izricanje nepravomoćne presude.

Kao i u slučaju Prlića, i kod Petkovića datum izlaska na privremenu slobodu kao i uvjeti boravka na slobodi ostaju tajni, a objavljeno je tek da će boraviti u Splitu te da je Hrvatska dala jamstva. Također u odluci se navodi da će Petković, kao i Prlić nakon isteka tri mjeseca moći zatražiti produljenje boravka na privremenoj slobodi.

Haaško je tužiteljstvo već uložilo žalbu na odluku o puštanju Prlića na slobodu i predsjednik Haaškoga suda ovog je tjedna formirao Žalbeno vijeće koje će o tomu odlučivati.

Petković je zajedno s pet bivših političkih i vojnih čelnika HR Herceg-Bosne u haaškome pritvoru od 5. aprila 2004.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

Suđenje je počelo u aprilu 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom a u ožujku ove godine održane su završne riječi te se od tada čeka presuda koja će, prema službenim najavama iz Haaškoga suda, biti izrečena najranije u junu sljedeće godine.

Tužiteljstvo je u završnim riječima zatražilo da ih se proglasi krivima te su tužitelji za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haaškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset hiljada.