Izvjestilac Vijeća Evrope
0

"Hashim Thaci organizovao otmice, mučenja i krađe organa"

SRNA
Hashim Tachi
Hashim Tachi
Specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty, koji je istraživao slučaj otmica, mučenja i krađe organa Srba i Albanaca zatočenih na sjeveru Albanije, optužio je nekadašnjeg šefa albanskih gerilaca i doskorašnjeg premijera Kosova Hashima Thacija za organizovanje čitave te operacije, piše britanski "Guardian".

U izvještaju koji je nastao poslije dvije godine duge istrage Dicka Martyja, Thaci je identifikovan kao bos mafijaške mreže koja počinje iznuđivanjem novca pred početak rata 1999. godine, da bi kasnije "čvrsto zagospodarila" i kosovskom vladom.

    Osobe bliske Thaciju su optužene da su, poslije rata, tajno odvodile zatvorenike preko albanske granice, gdje je, kako se navodi, nekoliko Srba ubijeno zbog bubrega koji su prodavani na crnom tržištu, piše "Guardian". Navodi se da su organi vađeni u klinici "Medicus".

    U Martyjevom izvještaju se, kako navodi "Guardian", sugeriše da Thaci jeve veze sa organizovanim kriminalom traju više od deset godina, a da su njegovi najbliži saradnici iz te, Dreničke grupe, kasnije postali dominantna frakcija u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK).

Navodi se i da im je premoć nad rivalskim grupama unutar gerilskog pokreta omogućila da od 1998. godine preuzmu kontrolu nad najvećim dijelom ilegalnih aktivnosti u južnoj Albaniji.

    	Osim Thacija, u izvještaju su navedena imena još četvorice pripadnika Dreničke grupe, koji su "ubijali, zatvarali, tukli i ispitivali" osobe za koje su sumnjali da su sarađivali sa neprijateljima, Srbima i Romima.

"U povjerljivim izvještajima koji pokrivaju period od desetak godina, agencije iz najmanje pet država zaduženih za borbu protiv trgovine drogom imenovale su Hašima Tačija i ostale članove Dreničke grupe da su nasilno preuzeli kontrolu nad švercom heroina i ostalih narkotika", navodi se u izvještaju Dicka Martyja.
    	On navodi da su Thaci i ostali iz Dreničke grupe stalno pominjani kao ključni igrači u povjerljivim izvještajima o mafijaškim grupama na Kosovu. 

    	"Kada je bilo potvrđeno da su hirurzi spremni za operacije, zatočenici su pojedinačno izvođeni iz sigurnih kuća, ubijani, a njihova tijela su brzo prebacivana u kliniku", piše u izvještaju, navodeći da su u slučaj klinike "Medicus" u Prištini i ova ubistva umiješane iste osobe.

Euleks je krajem oktobra podigao optužnice protiv pet osoba umiješanih u ilegalnu trgovinu ljudskim organima, uključujući profesora prištinskog medicinskog fakulteta Lutfija Dervišija, njegovog sina Arbana i zvaničnika ministarstva zdravstva Iljira Rečaja. Klinika "Medicus" nalazi se na putu između Prištine i Kosova Polja.

    "Suštinsko je pravo naroda Kosova da zna istini, cijelu istinu, što je takođe nezaobilazan uslov za pomirenje među zajednicama i prosperitetnu budućnost države", zaključio je Marty.

    On  je naveo da međunarodne vlasti na Kosovu, što je u to vrijeme bio UNMIK, nisu smatrale da je neophodno da detaljno ispitaju okolnosti pod kojima su se ovi zločini dogodili, ili su to činile nestručno i površno.
    
    	Marty, tokom istrage koja je obuhvatala Kosovo i sjever Albanije, suočavao se sa ozbiljnim opstrukcijama vlasti u Tirani i Prištini, koji su tvrdnje bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, zbog kojih je istraga i pokrenuta, nazvali prljavom kampanjom protiv Albanaca, Kosova, OVK.
    Albanski stav prema Martyjevoj istrazi kritikovao je i zvaničnik UN Philip Alston, koji je Tiranu otvorenu optužio da sprečava međunarodnu istragu o optužbama za mučenje, ubijanje i trgovinu ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu.

    	Tokom boravka u Albaniji, Marty je spriječen da posjeti mjesto Burel, gdje se, navodno, nalazila improvizovana bolnica u kojoj su zatočenim Srbima i ostalim nealbancima vađeni organi.

    	Istraga se vodi o sudbini oko 300 osoba, koje su nestale poslije dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, juna 1999. godine i koje su, kako se pretpostavlja, ubijene u logorima na sjeveru Albanije.

    "Izveštaj Dicka Martyja predstavlja veliku pobjedu naše države u borbi za istinu i pravdu", rekao je zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

    	On je naglasio da je Srbija, zahvaljujući pomoći i autoritetu predsjednika Borisa Tadića i zalaganju i upornosti pravosudnih organa, došla do ove pobjede i vratila nadu porodicama žrtava - otetih i nestalih. 
Vekarić očekuje da će izvještaj inicirati otvaranje brojnih istraga o trgovini ljudskim organima kako na Kosovu tako i u Albaniji, čiji su pravosudni organi godinama ignorisali apele za rješavanje tog slučaja.