The Times
0

Hashim Thaci: "Očekujemo jedinstven stav EU prema Kosovu"

FENA
Hashim Thaci (Foto: AP)
Hashim Thaci (Foto: AP)
Londonski The Times objavio je u srijedu prvi intervju kosovskoga premijera Hashima Thacija nakon ocjene Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu da prištinska deklaracija neovisnosti nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Hashim Thaci je iskoristio ovu priliku da pozove pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine nakon ocjene Međunarodnoga suda pravde.

"Njihovo odbijanje da to učine nakon odluke ICJ-a u Haagu u suprotnosti je s međunarodnim pravom i nepravedno onemogućava Kosovo da stigne do prosperiteta", kazao je Thaci.

"Očekujemo jedinstven stav EU-a prema Kosovu. Španjolska, Grčka i ostale zemlje koje nas nisu priznale govorile su nam da čekaju na stav ICJ-a u Haagu i sada je sve potpuno jasno", kaže Thaci i dodaje "kako ne može očekivati od Srbije da prizna Kosovo prije Španjolske i Grčke".

Times piše da je ovaj apel podržao i britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, koji je izbjegavanje izbijanja nove krize na Balkanu proglasio jednim od svojih prioriteta.