Regija
0

Haračija i Morina dobrovoljno odlaze u Haag

FENA
Bivši ministar kulture u Vladi Kosova Astrit Haračija i glavni i odgovorni urednik dnevnika "Bota sot" Bajruš Morina, protiv kojih je pred Haškim tribunalom podignuta optužnica zbog nepoštovanja suda i zastrašivanja svjedoka, danas će otputovati u Haag.

Haračija je prištinskim medijima izjavio da neće angažirati advokata i da očekuje da će biti pušten da se brani sa slobode.

Haški tribunal je u januaru podigao optužnicu protiv Haračije i njegovog nekadašnjeg savjetnika Bajruša Morine zbog nepoštovanja suda i zastrašivanja svjedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja.

Prema optužnici, Haračija je naložio Morini da otputuje u Norvešku i da u Oslu stupi u kontakt s jednim zaštićenim svjedokom u procesu protiv Haradinaja.

Morina se 10. i 11. jula 2007. sastao sa zaštićenim svjedokom, inače njegovim poznanikom, i od njega je, kako se navodi u optužnici, zatražio da ne svjedoči u procesu protiv Haradinaja.

Svjedok je, i pored nagovora Morine, svjedočio u procesu protiv Haradinaja.

Bivši ministar Haračija bio je član Odbora za odbranu Haradinaja. Trenutno je član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova i predsjednik ogranka te stranke u Đakovici. Haški tribunal izrekao je 3. aprila oslobađajuću presudu bivšem komandantu OVK i bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, podsjeća Tanjug.

Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj oslobođeni su po svim tačkama optužnice, dok je treći optuženi, Lahi Brahimaj, proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja i osuđen na šest godina zatvora.

Trojica bivših zapovjednika OVK bili su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa ciljem da se uspostavi i učvrsti potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukađin. Ovo suđenje bilo je karakteristično po tome što je više svjedoka tužilaštva ubijeno prije nego što su pred sudom iznijeli svoja saznanja o zločinima.