Boris Tadić
0

"Hapšenje Vučurevića je primjer funkcionisanja pravne države"

SRNA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija poštuje međunarodni pravni poredak i da je bivši ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević strani državljanin uhapšen na granici po potjernici, što je, kako kaže, čist primjer funkcionisanja pravne države.

"Funkcionisanje pravne države nam je, izgleda, neobično i kao da nas uvijek iznova iznenadi. A ono podrazumijeva da se procesuiraju svi slučajevi za koje postoji osnov, a ne procesuiraju oni za koje nema dokaza ili postoji greška u optužnici ili proceduri", rekao je Tadić za "Večernje novosti".

Komentarišući činjenicu da se ljudi sa potjernica koje Srbija potražuje puštaju na slobodu (od Ejupa Ganića, Tihomira Purde, do Jovana Divjaka), dok se svi Srbi izručuju i sudi im se u drugim državama, a slučaj "Vučurević" je posljednji u nizu, Tadić je ponovio kako je Srbija pravna država.

"Tako je bilo i u svim slučajevima koje ste pomenuli. Za sve moraju postojati dokazi kako bi sud donio valjanu presudu. U suprotnom, imali bismo diskreciono pravo da se svima sudi bez dokaza, po sistemu 'ko jači taj tlači'", dodao je on.

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Tadić je rekao da Srbija zaista čini sve što je u njenoj moći, čega je svjestan ogroman dio međunarodnih činilaca, ali da ocjena o saradnji zavisi od izvještaja haškog tužioca Sergea Brammertza.

"Sačekajmo njegov izveštaj. Mi treba da učinimo sve da uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića i izručimo ih Tribunalu, jer je to naša domaća i međunarodna obaveza. A Brammertz neka piše izvještaj u skladu sa svojim saznanjima", naveo je predsjednik Srbije.