Regija
15

Hapšenje Milana Bandića postalo turistička atrakcija u Zagrebu

Piše: M. N.
Turistima je zanimljiva situacija za fotografiranje ispred sjedišta USKOK-a (Foto: PIXSELL)
Hapšenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića izazvalo je veliko interesovanje i turista koji dolaze ispred sjedišta USKOK-a kako bi se fotografisali.

U pozadini turističkih fotografija nalaze se brojne novinarske ekipe koje cijeli dan čekaju dovođenje uhapšenih u zgradu USKOK-a. Također, tu su i građani sa transparentima koji su zadovoljni hapšenjem. Jedan od njih iz Occupy Croatia ima transparent na kojem piše "Bandiću povedi i rođake" i "Ljubni nam Sanadera". Gospođa koja se novinarima požalila da godinama ima problema s hrvatskim pravosuđem, držala je transparent na kojem piše "Konačno su pali, Bogu hvala" i "Ode Miki preko Save u pratnji svoje raje".

Pažnju turista privlače i vozila sa zatamnjenim staklima u kojima se nalaze privedeni osumnjičeni u aferi "Agrom" među kojima je i Bandić, te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš.

Akcija započela jučer

Afera nazvana "Agram" za cilj ima razotkriti učesnike u nezakonitom radu zagrebačke gradske uprave i Zagrebačkog holdinga. Akcija je započela jučer u popodnevnim satima nakon višemjesečne pripreme i prikupljanja dokaza, objavio je USKOK na službenim stranicama.

Imena svih osumnjičenika nisu službeno objavljena, ali neslužbeno se saznaje kako je riječ o 16 osoba i dva pravna lica, odnosno firme. Osim gradonačelnika Bandića i predsjednika Uprave zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, spomenuta su imena bivšeg direktora ZET-a, direktor gradske plinare te druga visokopozicionirana imena u Zagrebačkom holdingu i Gradu Zagrebu.

Bandićev advokat Krešimir Krsnik je izjavio kako ima saznanja da se radi o tempiranim hapšenjima. Naveo je da se aferom "Agram" nastoji skrenuti pažnja sa suđenja bivšim pripadnicima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Munchenu.

USKOK odlučuje o Bandićevoj sudbini

Podsjetimo, Grad Zagreb sklopio je u proljeće 2006. godine ugovor kojim je zamijenio zemljište od 5.029 kvadrata na Trnju (križanje Slavonske i Trnjanske) za zemljište od 3.476 metara kvadratnih na Peščenici u vlasništvu Bramgrad projekta. Da apsurd bude gori, nakon utvrđivanja međusobnih potraživanja Grad je još morao nadoplatiti 68.320,30 kuna.

USKOK će nakon ispitivanja svih okrivljenika, s kojim su počeli poslijepodne, odlučiti hoće li podnijeti prijedloge istražnog zatvora pa će ti za koje će se tražiti istražni zatvor biti dovedeni do istražnog sudije na Županijski sud u utorak ujutro. Uobičajena praksa je određivanje mjesec dana pritvora.

Gradonačelnik Zagreba je u nedjelju odveden u pritvor na Oranice nakon što su mu istražitelji do dugo u noć pretresali stan.