Goran Svilanović
0

Hapšenje Karadžića korak ka uspješnijoj saradnji s Haagom

FENA
Hapšenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina predstavlja nekoliko koraka ka kompletiranju saradnje s Haškim tribunalom, izjavio je danas bivši ministar vanjskihspoljnih poslova SRJ Goran Svilanović.

"Važno je da se poštuje ono što Vlada Srbije radi po tom pitanju i to je poruka koju bi trebalo da čuju naši sagovornici u Bruxellesu", kazao je Svilanović i dodao da bi EU prije izvještaja haškog tužioca Sergea Brammertza, mogla donijeti odluku o odmrzavanju prijelaznog ugovora i normalizaciji trgovinskih odnosa Srbije i EU.

Svilanović je, gostujući na TVB92, rekao da je saradnja s Tribunalom u Haagu pitanje moralne odgovornosti prema žrtvama zločina i dodao da je Vlada Srbije 2000. godine propustila priliku da kaže i objasni zločine koji su se dogodili na obje strane - u Bratuncu, Srebrenici, Vukovaru i drugim mjestima i da je teret za to prepušten Nataši Kandić i nevladinom sektoru.

"Bilo bi dobro da ljudi koji vode Srbiju koriste svaku priliku da ukažu na to koji su to zločini počinjeni, kako se ko ponašao i zašto su podignute optužnice, kao i da se ukaže na to koje su obaveze prema Međunarodnom sudu pravde", istakao je on.

Svilanović je istakao da je jedini način da se stabilizuju Srbija i zemlje u okruženje da se započnu pregovari o pridruživanju EU .

On je objasnio da je prijelazni sporazum drugorazredna stvar i da je najvažnije da Srbija zajedno sa okolnim zemljama postane kandidat za članstvo u EU i da "počnemo da vodimo pregovore sa EU".

Prema njegovom mišljenju, Srbija ima politički složen odnos sa EU zbog pitanja statusa Kosova i dodao da EU posljednje dvije godine paralelno s politikom uslovljavanja vodi politiku koja Srbiju uključuje u integracione procese i objasnio da se Srbija sada ponaša na jedini mogući način na koji može da se ponaša, bez obzira na to ko je na vlasti.