Regija
0

Hapšenje Hadžića poboljšat će odnose Srbije i Hrvatske

SRNA
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Hapšenje Gorana Hadžića znači završetak saradnje Srbije sa Haškim tribunalom o pitanju haških optuženika, ocjena je stručne javnosti i analitičara u Srbiji.

Beogradski advokat Toma Fila, koji je bio branilac pred Haškim tribunalom, rekao je da je ovo hapšenje važno što se tiče saradnje Srbije sa Haagom i da više neće biti primjedbi za Srbiju o tom pitanju.

Govoreći o proceduri izručenja, Fila je naveo da će prvo biti utvrđen indentitet Hadžića, a potom će mu istražni sudija pročitati optužnicu iz Haga na osnovu koje je uhapšen. 

On je dodao da Hadžić može da se žali tokom procedure izručenja, ali da to neće ništa značiti, jer će na kraju ministar pravde Srbije odobriti izručenje Haagu.

Fila procjenjuje da će procedura izručenja trajati manje od sedam dana.

Beogradski analitičar i novinar Ljubomir Stojadinović rekao je za B92 da ovo hapšenje neće izazvati reagovanja kao hapšenja generala Ratka Mladića, jer je riječ o ličnosti drugog formata i značaja.

Stojadinović ne vjeruje da će hapšenje Hadžića imati spektakularan uticaj na zemlje EU, koje su i do sada bile skeptične prema Srbiji i koje će i dalje postavljati određene uslove i vršiti pritisak.
Hrvatski novinar Drago Hedl rekao je da je ovo hapšenje dobra vijest i da je Hadžić "veoma odgovoran za ratne zločne u Hrvatskoj , posebno u Vukovaru i Ovčari".

On smatra da će ovo hapšenje predstavljati novi pomak u poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, posljednji optuženi koga traži Haški tribunal, uhapšen je jutros u Srbiji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.