Srbija
0

Hapšenja Mladića i Hadžića do kraja godine

FENA
Ukoliko se nalaze u Srbiji, Ratko Mladić i Goran Hadžić bit će uhapšeni do kraja godine, izjavio je predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haagom Rasim Ljajić.
  • Oni se ne mogu vječito skrivati i ukoliko su u Srbiji nemoguće je da ne budu pronađeni do kraja godine, s obzirom na preduzete aktivnosti. Prikupljamo i provjeravamo sve informacije i ima veoma interesantnih. Sigurno je jedno, da ima sve više kockica u mozaiku koji pravimo, kazao je Ljajić u intervjuu za "Blic".

Govoreći o današnjoj posjeti glavnog tužioca Tribunala Sergea Brammertza Beogradu, Ljajić je izrazio uvjerenje da će izvještaj tužioca biti pozitivan i da će se u njemu naći ocijena da Srbija čini sve da se Mladić i Hadžić nađu u Haagu.

Ljajić je istakao da je Srbija ispunila sve zahtjeve prema Tribunalu, osim što Mladić nije u Haagu.

Naveo je i da ne zna i da li će Brammertz u svom izvještaju upotrebiti termin "puna saradnja" Srbije s Haagom, što je uslov koji postavlja Holandija za deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Ljajić je kazao da je stav Holandije o primjeni sporazuma prije hapšenja Mladića i dalje "nepromjenjen i jako tvrd", te da od posjete Brammertza ne treba stvarati "prevelika očekivanja" i očekivati deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, prenose u ponedjeljak agencije.

  • Ne želim da stvaram lažna ili prevelika očekivanja. Značajan je izvještaj koji će Brammertz podnijeti, jako je važno da on bude što pozitivniji. Ukoliko to bude, pozicija Holandije će biti teže odbranjiva. I sada smo neopravdano kažnjeni zbog ovakvog stava Holandije, kazao je Ljajić.