Skupština Evropske federacije novinara
0

Hammarberg: Ne smije se dozvoliti da medije kupuju kriminalci

FENA
Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg
Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) nastavljena je u četvrtak u Beogradu panelom "Sloboda štampe u Evropi" na kojem je ocijenjeno da medijske slobode u regiji zapadnog Balkana opadaju.

Na skupu je ukazano da je jedan od problema i netransparentnost vlasničke strukture medija.

Prema riječima učesnika panela, problem je, i kako tvrde, utjecaj vlasti na medije i nedostatak istraživačkog novinarstva.

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg ukazao je na potrebu da se u Srbiji uspostavi veća transparentnost vlasnika medija i dodao da prijetnju za medije predstavljaju i veliki poslovni krugovi koji kupuju medije.

"Ne smije se dozvoliti da medije kupuju kriminalci i tako utječu na društvo i javno mišljenje", ocijenio je Hammarberg.

Prema njegovim riječima, političari i vladajuće strukture u Srbiji moraju prihvatiti da mogu biti kritiziraniji u medijima u odnosu na obične građane.

Komesar za ljudska prava je ukazao i da je javni servis danas potrebniji "više nego ikad", ali je upozorio, da on ne smije biti državna propaganda.

"Također, on ne smije postati ni vid dosadnog novinarstva koje niko ne bi pratio. Mediji su potrebni kao arena za politički dijalog u društvu", zaključio je Hammarberg.

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je rekla da u regiji zapadnog Balkana nedostaje istraživačko novinarstvo, ali je dodala da sloboda medija nije idealna ni u zemljama Evropske unije.

"Mađarska je primjer nazadovanja, jer su doneseni veoma nedemokratski medijski zakoni, ali medijske slobode generalno opadaju u regiji", dodala je članica Evropskog parlamenta.

Fajon je rekla da se javlja problem i kod vlasničke transformacije medija, jer je pitanje da li će oni ostati nezavisni kad ih preuzmu novi kupci, javio je Tanjug.

Prema mišljenju Olivera Vujovića iz Medijske organizacije jugoistočne Evrope, najteža situacija u kršenju medijskih sloboda je u Bjelorusiji, Turskoj i Mađarskoj.

On je rekao da je prošle godine zabilježeno preko dvije hiljade slučajeva napada, zastrašivanja i sprečavanja rada novinara u regiji jugoistočne Evrope.

Prema Vujovićevim riječima, problem je i negativan utjecaj političara na medije.

"Političari na vlasti zaboravljaju da će u jednom trenutku i oni biti opozicija", zaključio je Vujović.