Regija
0

Hague pozvao Srbiju na usklađivanje rezolucije o Kosovu

FENA
William Hague (Foto: PA)
William Hague (Foto: PA)
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u utorak je, nakon susreta sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, ukazao na potrebu sastavljanja rezolucije o Kosovu usklađene između Srbije i Europske unije (EU), što bi podrazumijevalo povlačenje podnesene srbijanske rezolucije, dok je Jeremić istaknuo kako je za srbijansku vladu povlačenja rezolucije neprihvatljivo.

Hague je na zajedničkoj konferenciji za medije s Jeremićem ocijenio kako je, kada je riječ o Kosovu, za Srbiju veoma važno da sarađuje s visokim predstavnicima EU.

"Što se tiče mog stajališta glede Kosova, rekao bih da je ono isto kao stajalište mojega kolege, njemačkog ministra vanjskih poslova koji je ovdje bio protekle sedmice, odnosno da bi naš i srbijanski glavni cilj trebao biti osigurati da sve zemlje zapadnog Balkana uđu u EU", kazao je Hague.

Izrazio je bojazan da će Srbija, ne bude li uspjela ići dalje tim putem te ne bude u stanju "izmiriti prošlost s budućnošću", biti zaustavljena u tom međuprostoru.

"Mi smo se složili da je mjesto Srbije i svih ostalih zemalja zapadnog Balkana u EU i mi u Velikoj Britaniji veliki smo zagovornici toga puta. Imamo istu viziju budućnosti i sada je pitanje kako ju ostvariti. Ovo danas nisu bili pregovori, već razgovori kako bismo se bolje razumjeli, a ono što bismo mi željeli za Srbiju jest da uđe u detaljne razgovore s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton", istaknuo je Hague.

Jeremić je kazao kako je Srbija spremna "u najboljoj mogućoj volji" razgovarati sa svim međunarodnim čimbenicima, uključujući i EU, o tome kako postići što širu potporu za rezoluciju što ju je Srbija podnijela u općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN).

"Ali opcija koja za vladu Srbije nije na stolu to je opcija povlačenja rezolucije. Mi to nismo u prilici učiniti, ali spremni smo na konstruktivan način sagledati svačije prijedloge, kroz intenzivan dijalog i proširenu suradnju sa svim međunarodnim faktorima učiniti sve što je u našoj moći da ta rezolucija dobije što je moguće veću podršku u općoj skupštini", dodao je Jeremić.

U okviru službenog posjeta Beogradu, Haguea je u utorak primio i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji mu je poručio kako članstvo u EU strateški cilj Srbije te da ona računa na pomoć EU za rješenje pitanja Kosova.

Kako je priopćio ured srbijanskog predsjednika, Tadić je istaknuo da se Srbija zalaže da se do rješenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine, te da je Srbija spremna za kompromis o prijedlogu rezolucije o Kosovu koji je podnijela općoj skupštini UN koji bi bio prihvatljiv i Srbiji i međunarodnoj zajednici.

"Isključen je jedino kompromis glede priznavanja neovisnosti Kosova", rekao je Tadić, navodi se u priopćenju.

Posjet Haguea, za koji su beogradski mediji najavljivali da će biti pretežno posvećen rezoluciji o Kosovu, uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je u Beogradu o toj temi sa srbijanskim dužnosnicima razgovarao njemački šef diplomacije Guido Westerwelle.

Hague je u Beogradu o bilateralnoj suradnji između dviju zemalja razgovarao i s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem te ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem.

Srbija je krajem jula općoj skupštini UN podnijela prijedlog rezolucije kojom se ocjenjuje da "jednostrano" odcjepljenje nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.

Međunarodni sud pravde prethodno je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Po ICJ-u međunarodno pravo "ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i stoga deklaracija o neovisnosti od 17. februara 2008. ne krši međunarodno pravo".

Kako je ranije najavljivano u srbijanskim medijima, opća skupština bi o srbijanskoj rezoluciji o Kosovu trebala raspravljati 9. septembra.