Vladimir Vukčević
0

Hag ne odustaje od Gorana Hadžića

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je Srbija hapšenjem Ratka Mladića završila veliki posao, ali da Haški tribunal neće odustati od Gorana Hadžića.

"Završili smo veliki posao, ali još je jedno ime na našoj listi. Hag neće odustati od zatvaranja kompletne priče o saradnji Srbije s Hagom. Goran Hadžić ostao je na slobodi. Nisu to novi pritisci, to je stari zahtjev", rekao je Vukčević za "Politiku".

On je ponovio da će tužilaštvo istražiti ko je sve pomagao Mladiću u skrivanju, "pogotovo one za koje se sumnja da su to radili u strukturama vlasti". 

Vukčević je naveo da je sada očigledno da je porodica pomagala u skrivanju Ratku Mladiću, ali da "pomaganje članu uže familije nije krivično djelo". "Sada je očigledno da je porodica pomagala Mladiću u skrivanju pošto je lociran u kući svog bliskog rođaka", rekao je Vukčević. 

On je napomenuo da je u toku pretkrivični postupak protiv određenog broja osoba sa teritorije Srbije za učešće u ubijanju ratnih zarobljenika u Srebrenici.

Kada je riječ o nezavisnoj istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Vukčević ističe  da je za Srbiju nezavisna istraga najbolje rješenje, "ali tako da u okviru nje budu angažovani i Euleks i srpsko i albansko tužilaštvo". 

"Smatram da bi bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte bila dobar izbor za nezavisnog istražitelja, jer je profesionalac, poznaje region, ljude i okolnosti. Ona je i otvorila tu priču u javnosti navodima u svojoj knjizi", ponovio je Vukčević. 
Navodeći da je ovaj slučaj tek poslije izvještaja Dika Martija uspio da dobije zasluženu međunarodnu dimenziju, on je dodao da mnoge utjecajne zemlje, među kojima i Rusija, ukazuju da bi trebalo istragu prepustiti nezavisnim međunarodnim tijelima, da bi se prevazišli realni problemi na terenu poput zaštite svjedoka, curenja informacija, pritisaka politike.