Regija
0

Hag: Ključ za hapšenje Hadžića je u Beogradu

FENA
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Specijalni savjetnik glavnog haškog tužioca Sergea Bramertza Frederik Swinen izjavio je u četvrtak da je ključ za hapšenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića u Beogradu, ali da Tribunal ne može da isključi i druge opcije.

Komentarišući predsjedničko saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a koje apeluje na zemlje širom svijeta, a posebno bivše Jugoslavije, da pomognu u hapšenju Hadžića, Swinen je rekao da se Vijeće uvijek obraća cijelom regionu, a ne zato što ima specifične tragove koji navode da je odbjegli Hadžić van Srbije.

"To jeste regionalni problem, jer je zločin izvršen u regionu, u slučaju Gorana Hadžića, to je Hrvatska. Mi uvijek ističemo da je ključ za hapšenja u Beogradu. Zato blisko sarađujemo s vašim vlastima. Dakle, tu je ključ, ali mi, naravno, ne možemo da isključimo i druge opcije", rekao je Swinen za radio Slobodna Evropa.

On je naglasio da ne može više da kaže, jer su u pitanju operativni podaci.

U predsjedničkom saopćenju Vijeće sigurnosti ponavlja svoj poziv, posebno državama bivše Jugoslavije, da pojačaju saradnju s Haškim tribunalom i pruže mu svu neophodnu pomoć, a posebno poziva na hapšenje Hadžića.

Poslije hapšenja i izručenja haškog optuženika Ratka Mladića krajem maja, Hadžić (52) je ostao jedina osoba protiv koje je Tribunal podigao optužnicu a koja je još na slobodi.

Hadžić je optužen u više tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u Vukovaru i nekoliko okolnih općina.