Izjašnjavanje o krivici
0

Hadžić u ponedjeljak prvi put pred Haškim sudom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvo pojavljivanje haškog optuženika Gorana Hadžića pred sudom u Hagu zakazano je za ponedjeljak 25. jula u 16 sati, prvog dana kolektivnog godišnjeg odmora u tom sudu.

Većina zaposlenih u Tribunalu već je otišla na odmor, uključujući i predsjednika suda Patricka Robinsona, ali je njegov zamjenik sudija O-Gon Kwon na sebe preuzeo određivanje pretpretresnog sudije u procesu protiv Hadžića, odlučivši da to bude on sam.

Ovaj sudija iz Južne Koreje će u ponedjeljak, kako je danas rekla Tanjugu glasnogovornica suda Nerma Jelačić, pitati Hadžića o uslovima u pritvorskoj jedinici u koju je smješten u petak kao i o njegovom zdravstvenom stanju.

Potom će ga, kako je navela, upitati da se izjasni o krivici, odnosno o navodima optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ukoliko odbije da se izjasni, prema pravilima Tribunala, sudija će u zapisnik unijeti da se izjasnio kao da nije kriv.

Za prvo pojavljivanje optuženih pred sudom neophodno je prisustvo branioca - advokata, a ukoliko ga sam ne odabere, to čini Tribunal postavljanjem privremenog branioca, kazala je Jelačić.

Kako je Tanjugu rekao advokat Toma Fila koji je Hadžića zastupao u Beogradu, posljednjeg haškog optuženika će na prvom pojavljivanju braniti advokat Branko Petrović iz njegove (Filine) kancelarije.

Hadžić će se izjasniti po važećoj optužnici od 13. jula 2004. godine, pošto je tužilaštvo Haškog tribunala jučer podnijelo prijedlog sudu za potvrđivanje izmjenjene i dopunjene optužnice protiv njega.

Prema riječima glavnog tužioca Sergea Brammertza, smisao optužnice je isti, a promjene su tehničke i tiču se preciziranja Hadžićeve lične odgovornosti za pojedine zločine.

Ona će stupiti na snagu tek pošto je potvrdi Sud.

Hadžić se važećom – operativnom optužnicom tereti "za zajednički zločinački poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi".

Optužen je za zločine u dijelu Istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, strijeljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu.

Tu optužnicu je potpisala tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Carla del Ponte.