Regija
0

Gudurić stigao u hrvatski zatvor Remetinac

FENA
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić, optuženik za ubistvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića koji se do nedavne predaje policiji u BiH nalazio u bijegu, jutros je dovezen u Hrvatsku, no postupak izručenja još traje jer Gudurić nije primljen u zatvor u Remetincu.

"Gudurić je jutros došao na tlo Hrvatske, ali postupak izručenja nije završen jer on još nije u Remetincu", kazao je u kratkoj izjavi za Hinu načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Gudurićev odvjetnik koji ga po službenoj dužnosti zastupa na suđenju za Pukanićevo ubistvo na zagrebačkom Županijskom sudu, Dragan Baltić, kazao je da još nije primio nikakvu službenu obavijest o izručenju.

Znam da će u Hrvatsku biti dopremljen kopnenim putem, ali mislim da transport još uvijek traje pa postupak izručenja nije službeno završio, kazao je Baltić.

Gudurić se uoči početka zagrebačkog suđenja za Pukanićevo ubistvo u Banjoj Luci predao nakon više od godinu dana skrivanja i u ekstradicijskom postupku u BiH odrekao se žalbe na izručenje, tražeći da ga se izruči Hrvatskoj jer se, nagađaju mediji, boji da bi mu u Srbiji život bio u opasnosti. Pravosudnim vlastima u BiH je izjavio da je potpuno nevin za Pukanićevo ubistvo, te da vjeruje da će pred hrvatskim pravosuđem imati pošteno suđenje.

Gudurićevo izručenje prije odlaska u Hrvatsku morao je potvrditi ministar pravde BiH, a osim Hrvatske njegovo je izručenje tražila i Srbija, čiji je zahtjev odbijen.

Dolaskom Gudurića u Hrvatsku suđenje za Pukanićevo ubistvo na zagrebačkom Županijskom sudu formalnopravno mora početi ispočetka, što znači da se svi dosad ispitani svjedoci moraju ponovno ispitati ili se njihovi iskazi, ako Gudurić na to pristane, mogu samo pročitati.

U drugom slučaju suđenje se može brzo nastaviti, no Gudurić isto tako može zatražiti vrijeme za proučavanje optužnice, ali i novog odvjetnika budući da mu je branitelj Dragan Baltić postavljen po službenoj dužnosti. Tada bi suđenje vjerovatno bilo na neko vrijeme prekinuto.

Uz Gudurića za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu te planirala ubistvo još dvije osobe na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Slobodan Đurović.

Paralelan postupak za isti zločin uskoro će početi i u Beogradu, gdje će se na optuženičkoj klupi način Milovanović, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona eura.