Regija
0

Guardian: Izbori u Srbiji su bitka između prošlosti i budućnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi londonski dnevnici osvrću se u ponedjeljak na političku scenu u Srbiji iako su rezultati predsjedničkih izbora stigli prekasno da bi mogli da ih komentiraju u svojim prvim izdanjima.

Odziv birača na ključnim predsjedničkim izborima u Srbiji, koji su predstavljeni kao bitka između prošlosti i budućnosti, kao i između Istoka i Zapada, bio je izuzetno visok, izvještava Guardian u ponedjeljak.

Uprkos tome, napominje Guardian, ovlaštenja koja ima predsjednik Srbije su ograničena.

Najmoćnija politička figura je premijer Vojislav Koštunica, koji je odbio da podrži Borisa Tadića zbog njegovih stavova prema Evropskoj uniji i Kosovu. Koštunica će zato i dalje biti taj koji će držati sve konce u svojim rukama.

Očekuje se da će Kosovo tokom ovog mjeseca proglasiti nezavisnost, a novu državu će priznati Sjedinjene Američke Države i velika većina članica Evropske unije, uključujući sve najveće zemlje, s mogućim izuzetkom Španije. Premijer Koštunica je, kako to navode zapadni zvaničnici, naložio svim ministarstvima da otežaju život nezavisnom Kosovu.

Ti planovi vjerovatno će se koncentrirati na blokiranje dostave vode i struje, a postoji i mogućnost da Beograd, bar privremeno, prekine diplomatske odnose s članicama Evropske unije koje budu priznale nezavisno Kosovo, zaključuje Guardian.

Daily Telegraph ocjenjuje da su predsjednički izbori u suštini bili referendum o tome da li Srbija za svog najbližeg saveznika treba da izabere Evropsku uniju ili Rusiju.

Predstojeća nezavisnost Kosova je bila tema koja je bacila sjenku na cijelu predizbornu kampanju.

Tu nezavisnost niko u Srbiji ne može da spriječi, no Boris Tadić, za razliku od svog rivala, od Srba traži da progutaju knedlu i potisnu svoj ponos zarad učlanjenja u Evropsku uniju, ističe Daily Telegraph.

Independent piše da Boris Tadić i Tomislav Nikolić predstavljaju otjelotvorenje izbora koji stoje pred Srbijom a oko kojih je ona duboko podijeljena.

Iako se obojica protive nezavisnosti Kosova, za Tadića približavanje Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama predstavlja prioritet, čak i ako Zapad prizna nezavisnost te srpske pokrajine.

Za mnoge Srbe, međutim, članstvo u Evropskoj uniji ne predstavlja dovoljno veliku nagradu za dozvoljavanje Kosovu da postane nezavisno.

Independent se osvrće i na odnose između Srbije i Rusije.

Upkos tome što po pitanju Kosova Srbiji pruža političku podršku, Rusija je davanjem političkog azila Miri Marković, udovici Slobodana Miloševića, i njihovom sinu Marku, razljutila mnoge Srbe koji su, inače, napominje list, o svemu tome saznali tek prošle sedmice.

Pored toga, statistički podaci pokazuju da je izvoz Srbije u Evropsku uniju 16 puta veći od njenog izvoza u Rusiju. Ekonomisti zbog toga naglašavaju da na tom planu Rusija nikada ne može da zamijeni Evropsku uniju, čitamo u Independentu.

Timesov izvještač u Beogradu jučerašnje izbore opisuje kao odlučivanje o sudbini Srbije.

Predizbornu kampanju Borisa Tadića, tokom koje se on protivio nezavisnosti Kosova, dok je istovremeno pozivao birače da ne izgube povjerenje u Evropsku uniju, uprkos snažnim signalima da će većina evropskih zemalja smjesta priznati nezavisno Kosovo, Times opisuje kao hodanje po žici.

List navodi i mišljenje Stefana Volfa, profesora političkih nauka na univerzitetu u Notingemu, o mogućim budućim posljedicama podjela koje su izašle na vidjelo tokom ovih predsjedničkih izbora.

Kampanja je pokazala da je srpski narod duboko podijeljen između Tadića i Nikolića i vrlo je teško predvidjeti kako će se te podjele odraziti na parlamentarnim izborima, procjenjuje profesor Volf i dodaje da, po njegovom mišljenju, Nikolić sada ima vrlo čvrstu i ustaljenu podršku birača.

Dopisnik Timesa na kraju članka ponovo se vraća Kosovu i s tim u vezi navodi stav Stefana Volfa da Zapad, zbog izuzetno velikog značaja tog pitanja, mora da se pripremi, čak i poslije Tadićeve pobjede, na teška vremena u odnosima sa Srbijom.