Uhapšeni u akciji "Monstrum"
2

Grupa radikalnih islamista danas pred sudijom u Skoplju

SRNA
Dvadeset radikalnih islamista uhapšenih u akciji makedonske policije "Monstrum" bit će danas izvedeni pred skopski Krivični sud, gdje se očekuje da im bude izrečena mjera pritvora. Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova podnijeće krivičnu prijavu za terorizam protiv svih za koje postoje dokazi da su učestvovali u ubistvu petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skoplja, javljaju makedonski mediji.

Policija je cijele noći saslušavala uhapšene, među kojima su i dvije osobe za koje se vjeruje da su direktni izvršioci stravičnog zločina kod Smiljkovskog jezera.

Većina od 20 uhapšenih u jučerašnjoj policijskoj akciji su makedonski državljani i pripadnici ekstremističke grupe iz Skoplja.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska potvrila je juče novinarima da postoje materijalni dokazi da se među 20 radikalnih islamista nalaze i počinioci petostrukog ubistva kod Skoplja.

Prilikom pretresa 26 objekata, od kojih je većina u Skoplju, pronađena je velika količina oružja, literature koja ukazuje na ideološku pripadnost uhapšenih i drugi predmeti koji bi mogli da budu korišteni pri izvršavanju krivičnih djela.

U toku je vještačenje da li je pronađeno oružje korišteno u petostrukom ubistvu.

Jankulovska je rekla da je motiv ubistva petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera sredinom aprila najvjerovatnije bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod stanovništva.
Ona je navela da su neki od privedenih radikalnih islamista bili na ratištima u Afganistanu i Pakistanu i da su borili protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

"Makedonija je dio globalne koalicije za mir i nije čudo da je na listi zemalja koje su potencijalni cilj radikalnih islamista", ocijenila je Jankulovska.

Akcija "Monstrum", u kojoj je učestvovalo 800 makedonskih policajaca, sprovedena u selima Aračinovo, Šuto Orizari, Čair i Čento, a grupa radikalnih islamista privedena je u nekoliko objekata.

Petorica Makedonaca svirepo su ubijena 12. aprila na Veliki četvrtak kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skoplja.

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Načevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski, koji su imali od 18 do 20 godina, dok je nedaleko od njihovih pronađeno je i peto tijelo Borča Stefanovskog /45/.

Prema dosadašnjim podacima policija, oni su ubijeni iz automatskog oružja iz neposredne blizine.