Regija
0

Groznicom s Nila u Srbiji zaražene 44 osobe, šest smrtnih ishoda

FENA
Na osnovu dostavljenih, analiziranih podataka i laboratorijskih kriterija, prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti, do danas je groznica Zapadnog Nila laboratorijski dijagnosticirana kod 44 osobe u Srbiji, uključujući i šest smrtnih ishoda, ozvaničio je Institut Batut.

Oboljele osobe su uzrasta od 17 do 82 godine, ali je 80 posto osoba starijih od 50 godina s nekim hroničnim oboljenjem, odnosno spadaju u kategoriju s povećanim rizikom od težeg oblika bolesti, precizirano je u saopćenju Instituta. Oboljele osobe su s teritorije Južnobanatskog, Sjevernobanatskog, Sremskog okruga i Beograda, prenio je Tanjug.

Umrle osobe su bile stare između 68 i 81 godine i imale su hronično oboljenje. Radi se o dvije osobe s prebivalištem na teritoriji Južnobanatskog okruga i četiri iz Beograda.

U svim slučajevima u pitanju su osobe koje nisu putovale van zemlje u periodu inkubacije, koja traje od tri do 14 dana. Infekcija virusom Zapadnog Nila je ove godine zvanično prvi put registrirana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije u julu mjesecu. Učestalost obolijevanja u humanoj populaciji zavisi od dužine trajanja aktivnosti vektora, a karakteristična je za određena geografska područja.

Detaljnu analizu podataka, u cilju planiranja aktivnosti za narednu sezonu, Institut za javno zdravlje Srbije će uraditi po završetku sezone aktivnosti komaraca.

Na osnovu podataka Evropskog centra za kontrolu bolesti slučajevi obolijevanja od groznice Zapadnog Nila se registriraju u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Izraelu i okupiranoj palestinskoj teritoriji, Tunisu i Sjedinjenim Američkim Državama.