Skoplje optužuje
0

Grčka kriva za neuspjelo rješavanje spora oko imena

FENA
Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milososki izjavio je u četvrtak da je Grčka odgovorna za neuspjeh dviju susjednih zemalja da nađu rješenje za spor oko imena bivše jugoslavenske republike Makedonije koji traje 18 godina.

Grčka od 1991. godine blokira međunarodno priznanje Makedonije pod ovim imenom, jer smatra da ono isključivo pripada njenoj nacionalnoj historijskoj baštini.

Dvije godine nakon proglašenja nezavisnosti, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije 1993. godine pod privremenim imenom "Bivša jugoslavenska republika Makedonija". Od tada se o imenu pregovara pod okriljem medijatora UN-a Mathewa Nimetza.

Atina je u aprilu 2008. godine blokirala ulazak Skoplja u NATO i zaprijetila da će učiniti isto u vezi s ulaskom Makedonije u EU.

Milososki je izrazio nadu da će Nimetz uskoro moći da predloži rješenje koje će omogućiti napredak jer dugogodišnje sporenje "troši energiju, koncentraciju i sredstva Makedonije i Grčke".

Makedonski predsjednik George Ivanov je nedavno izjavio kako ne očekuje napredak u rješavanju ovog pitanja prije održavanja prijevremenih izbora u Grčkoj narednog mjeseca.