Regija
0

Grčka i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministrica vanjskih poslova Grčke i predsjednica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) Dora Bakoyannis izjavila je u utorak u Prištini kako međunarodna zajednica ima još puno posla na Kosovu, no da je na tamošnjim etničkim zajednicama izgradnja budućnosti uz poštivanje europskih standarda dodajući da stajalište Grčke u vezi priznavanja nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjeno.

Bakoyannis u sklopu regionalne turneje boravi u Prištini gdje je razgovarala s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem i imala radni ručak s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu.

Prema riječima ministrice Bakoyannis, stajalište Grčke, koja nije priznala nezavisnost Kosova, ostaje nepromijenjeno, no Grčka tretira Kosovo kao prijatelja.

Situacija na Kosovu ostaje osjetljiva i potrebna je pažnju međunarodne zajednice koja treba još mnogo učiniti na Kosovu, ali je na svim etničkim zajednicama da izgrade zajedničku budućnost u kojoj će se poštivati evropska načela, poručila je grčka šefica diplomatije i predsjednica OESS-a. Bakoyannis je dodala kako će misija OESS-a na Kosovu nastaviti sa svojim radom prije svega u području poštivanja ljudskih prava i izgradnje odnosa između etničkih zajednica te je istakla da vrijeme ratova na Balkanu završilo i da regiji pripada zajednička evropska budućnost.

Ona je posebno istakla angažman svoje zemlje u EULEX-u, KFOR-u i drugim međunarodnim mehanizmima.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je ocijenio pozitivnim aktivnosti Grčke u odnosima s Kosovom te se zauzeo za produbljivanje međusobne saradnje. Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je odnose između Kosova i Grčke dobrim i svestranim, o čemu govori i činjenica da je Grčka priznala kosovske pasoše i da građani Kosova mogu putovati u Grčku.

Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis, čija je zemlja od 1. januara preuzela predsjedanje OESS-om, posjetila je u ponedjeljak Beograd, a nakon Prištine bi trebala posjetiti Albaniju.