Regija
1

Gradonačelnik Splita: Zemljotres nije pričinio ozbiljniju štetu

SRNA
Split
Split
Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar izjavio je da današnji zemljotres u ovom gradu nije izazvao ozbiljnije posljedice ni veću materijalnu štetu, niti je bilo povrijeđenih.

"Uočeno je nekoliko površinskih napuknuća zidova na zgradama, dok je na tri mjesta došlo do napuknuća ili ulegnuća asfalta, ali su ona brzo obilježena, pa tuda nisu prolazili automobili, niti se stvarala saobraćajna gužva", rekao je Baldasar.

On je dodao da je zemljotres izazvao nestanak struje na nekoliko mjesta u gradu, što je uzrokovalo kratkotrajne zastoje lifta u nekoliko zgrada, ali su problemi brzo riješeni.

Baldasar je rekao da Split nije imao većih zemljotresa u historiji i da se nada da će tako i ostati.

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je jak zemljotres magnitude 4,8 po Rihteru, sa epicentrom u podmorju kod Splita, zatresao nešto prije 14 sati splitsko područje.

Potres se osjetio na području srednje Dalmacije, a epicentar je bio kod Slatina na ostrvu Čiovu.

Splićani su u panici izašli na ulice, studenti su evakuisani, a u pojedinim školama otkazana je nastava.

Splitski centar za zaštitu i spašavanje primio je u prvom satu poslije zemljotresa više od 150 poziva uznemirenih građana.

Neki su javili da je manje oštećen i arheološki lokalitet Dioklecijanov akvadukt sa kojega je na put otpao komad težak pedesetak kilograma.