Istraživanje o sigurnosti
0

Građani Srbije više vjeruju komšiji nego policiji i vojsci

SRNA
Beograd
Beograd
Građani Srbije najviše su zadovoljni radom crkve i vojske, a najmanje onima koji bi trebalo da upravljaju i kontrolišu ministarstva sile - Skupštinom, Vladom i političkim partijama, pokazali su rezultati istraživanja "Javnost Srbije o sigurnosti", koje je uradio Beogradski centar za bezbjednosnu politiku.

Anketa, čije rezultate prenosi beogradski "Blic", pokazala je da je rad crkve i vojske najvišom, odličnom ocjenom ocijenio svaki peti građanin, a crkva i vojska su dobile i najmanje negativnih ocjena.

U Srbiji vlada podijeljenost po pitanju osjećaja ugroženosti države, jer gotovo da je jednak broj onih koji vjeruju da je sigurna i onih koji smatraju da nije. Također, dvije petine građana vjeruje da je Vojska Srbije spremna da brani zemlju, dok približno jedna trećina misli da nije.

Međutim, istraživanje je pokazalo da građani više vjeruju institucijama kada je riječ o sigurnosti države nego kada je riječ o njihovoj ličnoj sigurnosti. Čak dvije trećine građana istaklo je da se, prije svega, oslanjaju na sebe, prijatelje i komšiluk, a svega 20 odsto spontano navodi policiju kao zaštitnika.

Rad Narodne skupštine negativno je ocijenilo 38 posto ispitanika, političkih partija - 35 i Vlade - 32 posto, čime je izraženo njihovo nezadovoljstvo radom ovih tijela. Odmah iza njih po broju negativnih ocjena su sudstvo /27 posto/ i predsjednik Srbije /22 posto/, čiji rad je svaki peti građanin Srbije ocijenio najnižom ocjenom.

Manje od polovine Srba smatra da EU ne predstavlja prijetnju za nacionalni identitet - 44 posto, a trećina - 35 posto u priključenju EU vidi prijetnju. Za razliku od Unije, ispitanici NATO smatraju mnogo većom prijetnjom po nacionalni identitet i suverenitet.