Regija
3

Građani Srbije današnje izbore ocijenili najzanimljivijim do sada

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Građani Srbije na društvenim mrežama danas opisuju - "najzanimljiviji izbori do sada", ocjenjuje “Digitalni glas”- tim stručnjaka za nove medije Medija centra Beograd.

Po uzorku od preko tri stotine poruka prikupljenih sa društvenih mreža Twitter, Facebook i nekoliko online foruma, mnogi glasači su i dalje neodlučni i negativno nastrojeni prema izborima generalno, prema kandidatima, kao i prema stanju zemlje u ovom trenutku.

Prema ovoj analizi uzorak na društvenim mrežama prikupjen je od 11 do 15 sati, a rezultati javnog mnjenja na osnovu ovog uzorka vrlo su slični rezultatima dobijenim u subotu, dan pred izbore.

Kako je objavio Media centar Beograd 45 posto građana na društvenim mrežama i dalje su negativno nastrojeni, a među njima su i oni koji bi da izađu na glasanje ali smatraju da nemaju za koga da glasaju.

Komentari vezani za tu temu na društvenim mrežama postaju čak i napeti, pa su započete i brojne diskusije među korisnicima društvenih mreža.

Konstatuje se da gotovo isti procenat građana na mrežama, kojih u Srbiji ima oko 3,5 miliona, oko 44 ostaje pri neutralnom stavu prema izborima i glasanju u ovim izborima, mada njihove poruke pokazuju da su mnogi od njih do 15 sati već izašli na glasanje i obavili "svoju građansku dužnost".

Pozitivnih stavova ima ponovo oko deset procenata i to je onaj dio građana, opet, koji je sa sigurnošću izašao na glasanje danas sa jasnim odabirom kandidata ili političke opcije koju podržavaju.

Ono o čemu se najviše u ovom trenutku priča na društvenim mrežama i što svakako utiče na negativno mišljenje građana prema izbornom procesu jesu brojne prijave o mogućim neregularnostima na biračkim mjestima u Beogradu, Novom Sadu, Boru i drugim gradovima.

“Na mrežama se sada već može često naleteti na izraz "plavi kačketi" koji se odnosi na ljude sa plavim kačketima koji, kako javljaju građani, navodno nude glasačima ispred biračkih mesta da kupe glas. Nadležni ovu informaciju još nisu potvrdili, ali nekoliko građana je čak i fotografisalo "plave kačkete" i postavilo te slike javno na Twitter”, ističe se u analizi.

Lokalni mediji i nevladine organizacije na Internetu javljaju da je izlaznost glasača u Srbiji do 14 sati bila 28,40, a po Republičkoj izbornoj komisiji taj broj je 28.37 osto, dok je po CeSID-u izlaznost 27,70.

“Mnogi na mrežama komentarišu kako se i dalje premišljaju za koga će glasati, dok i dalje govore da će gotovo sigurno izaći na glasanje. Ono što se takođe i dalje znatno razlikuje od izbora iz 2012. godine, kada je bilo preko 20 odsto građana na mrežama koji su govorili o i podržavali "bele listiće", odnosno nevažeće listiće, u ovim izborima se mnogo manje govori o tome na mrežama, pa tek manje od dva posto građana na mrežama pominje poništavanje svog glasačkog lista”, zaključili su stručnjaci za nove medije.

Projekat Digitalni glas Srbije pokrenut je prvu put povodom izbora 2012. godine. Tim stručnjaka za nove medije posebno za ovu priliku je prikupljao javno dostupne informacije i izjave korisnika na društvenim mrežama, blogovima, forumima i onlajn medijskim portalima, te na osnovu tih podataka objavljivali analize i izvještaje o javnom mnjenju, dešavanjima, kao i mogućim neregularnostima.