Regija
7

Grabar-Kitarović: Pravda nije stigla one koji su osmislili ideju Velike Srbije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da pravda nije stigla one koji su osmislili ideju Velike Srbije, te da hrvatski policajci koji su ubijeni u Borovu selu nikada neće biti zaboravljeni.

Kako prenose hrvatski mediji Grabar - Kitarović je kazala da se mora znati istina o Domovinskom ratu i ko ga je započeo.

"Ne mogu postojati različita tumačenja o činjenicama i okolnostima koje su svima poznate, o kojima su svoj sud rekli i naučnici kao i međunarodna zajednica kroz presude svojih sudova", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je procesuiranje odgovornih za zločine jedan od temelja suživota i zalaganja za mir, te da je Domovinski rat važan dio historije jer je odredio sadašnjost i budućnost nezavisne i suverene Hrvatske kao punopravne članice Evropske unije i NATO-a.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić pozvao je vlasti u Srbiji da pokažu svoje evropsko opredjeljenje i da osude optužene za zločin u Borovu selu, a koji danas slobodno žive u Srbiji.

Podsjećamo, danas je u Borovu selu blizu Vukovara održana Kolona sjećanja na dvanaest policajaca koje su 2. maja 1991. godine ubili pobunjeni hrvatski Srbi.

Dana 1. maja 1991. godine hrvatska policijska patrola namjeravala je skinuti jugoslovensku zastavu na ulazu u Borovo selo i zamijeniti je hrvatskom zastavom, što je isprovociralo srpske pobunjenike koji su dvojicu hrvatskih policajaca ubili, a dvojicu zarobili.

Narednog dana, autobus s hrvatskim policajcima uspio je osloboditi dvojicu zarobljenika, ali su dočekani u zasjedi koja je rezultirala ubijanjem 12 i ranjavanjem više od 20 policajaca.